Efter intensiv roadtrip i sydvästra USA är det skönt med några dagars relax i sommarstugan vid Vänern.
Slumpmässiga ingredienser i kylskåpet resulterar i en blomkålsoppa med nedmixad persilja. Samt krutonger på ett valnöt/aprikosbröd som vi brukar baka här i stugan. Receptet finns i Enklare bröd av Pain au Martin, tips!
2-3 portioner:
1 litet blomkålshuvud
Ett knippe persilja
2 charlottenlökar
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
Ca 5 dl vatten (späd eftersom)
1 msk grönsaksbuljong
1/2 citron
Nypa socker
Salt och peppar
Krutonger:
1 skiva bröd (här aprikos/valnöt, men annars gärna något segt typ Levain)
1 msk smör
Salt
Fräs finhackad lök/vitlök i smör tills mjuk. Häll ner fördelad blomkål, buljong vatten och grädde. Låt koks mjukt under lock tills mjukt. Pressa citron. Mixa slätt. Smaka av med salt, socker och peppar samt späd till lagom konsistens om det är för tjockt. Hacka persilja grovt (utan stjälkar) och mixa fint med soppan.
Krutonger: skär skivan i tunna skivor på bredden. Stek (medan soppan kokar) på mellanvärme i några minuter på varje sida, salta, sänk värmen och rista ytterligare lite så krutongerna blir riktigt krispiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar