tisdag 6 september 2011

Ratatouille med blomkål, keso och syrad lök


Zuccinin har växt så det knakar i sommar och alla maträtter med den ingrediensen är populära just nu. Här en mustig ratatouille som jag åt rakt upp och ned med lite keso till. Den goda vinägersyrade löken blev över från söndagens veggelitos och har fått dimpa ner på/i de flesta maträtter sedan dess.

Perfekt storkok för matlåda:
1/2 medelstor zuccini
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 paprikor
1/2 mindre blomkål
2 burkar hela tomater
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2–1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
1 msk olja
+
keso
goda oliver
och syrad lök:
4 röda lökar
3 dl rödvinsvinäger
1 knapp msk råsocker

Fräs grovt hackad gul lök och hackad zuccini i olja i en stor gryta. Salta. Bryt upp blomkål i bitar, grovhacka paprika. Klipp upp de hela tomaterna och häll över inklusive spadet, tillsätt buljong och kryddor, socker och vinäger. Låt sjuda under lock. Koka i 10 minuter en kvart. Smaka av salt socker och vinäger. Om man vill kan man göra grytan tjockare / smakrikare med lite tomatpuré. Servera med en redig klick keso och lite snabbsyrad lök. Om man vill med ris, bulgur eller ett gott bröd till.

Syrad lök: koka upp vinäger och socker i några minuter. Skiva lök och lägg i en bunke. Skålla med den den heta vinägern. Låt dra i allt från 10 minuter till ett par dagar i kylskåp.

För att ni ska förstå skalan på zuccinin:

2 kommentarer:

mexan41 sa...

Oj, va gott det låter. Ska börja direkt. Satt faktiskt o funderade vad jag skulle ha till lunch men måste nog ner till MAXI o handla lite rödvinsvinäger, har endast balsamvinäger hemma. Blomkål har jag inte men jag tänker ta eko broccoli, går nog lika bra. Kanske tar jag äppelcidervinäger så slipper jag åka till affären.
Tack för gott tips. MEX

Kocken sa...

Vilken vinäger som helst funkar. Man kan smaka av försiktigt med vinägern, då ibland tomaterna kan vara sura i sig (beroende på fabrikat) jag gillar dock en tydlig syra i maten. Broccoli blir säkert jättegott. Lycka till!