måndag 29 augusti 2011

Kålplätt med syrlig lökröra


Okonomiyaki är min bästa vardagsmat, en slags japansk raggmunk baserad på kål och ost (recept-->). Idag gjorde jag en variant som utgick från en bit chevré som sjöng på sista versen. Men de japanska smakerna: majonäs, ingefära och alger kändes lite konstigt till. Jag prövade prövade således att smaksätta med helt andra grejer: en söt-salt-syrlig lök och krämig yoghurt. Mums!

Vitkål eller rödkål, hyvlad ca 3 dl
2 ägg
1 msk mjöl
Chévre-skalken som finns kvar i kylen (ca 50 gram?)
Några skivor paprika
Salt, peppar
+
1/2 rödlök
2 msk vinäger
salt, socker
+
turkisk yoghurt (eller dylikt)
+
sallad är gott


Koka upp vinäger någon minut, lös ner en kanpp tsk socker och ett par nypor salt. Lägg i löken och låt den marinera i det heta spadet medan du sätter igång med kålplättarna!

Hyvla kålen, finstrimla paprika, kläck äggen, finhacka chévre, salta peppra mjöla, rör runt. Hetta upp en stekpanna med mycket olja. Stek på båda sidor, lägg på ett lock så blir det ordentligt varmt och genomstekt. Vänd försiktigt!

Servera med en klick turkisk yoghurt och den marinerade löken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag prövade Okonomiyaki med med ansjovis och gräddfil. Mums!

Kocken sa...

Låter gott!