onsdag 24 augusti 2011

Rödbetsfalafel med chévreröra / valnötter på salladRödbeta-chévre-valnöt utgör en klassisk smakkombination. Idag prövade jag att applicera den på en falafeltallrik. Det var inte alls dumt! Lite mjukare och sötare falafel än vanligt. Gott till med den salta, sträva chevréröran och de lite beska valnötterna.

3 dl blötlagda kikärtor (ej kokade bara blötlagda i 2 dygn)
motsvarande knappt hälften (1–1.5 dl) kokad rödbeta
1 grönsaksbuljong
1 rågad tsk sambal
1/2 dl sesamfrö (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
en stor näve persilja
+
några dl olja att fritera i

Sås, lika mängd av:
chévre
keso
turkisk yoghurt eller liknande
+ lite salt och peppar

sallad
brytbönor eller dylikt
rödlök
valnötter

lite senapsvinägrett


Häll av vattnet från kikärtorna - är dom tillräckligt mjuka? Dom ska kunna gå att tugga utan att det känns hårt, men alltså vara mjuka. Mixa kikärtor, hackad rödbeta, och allt annat i översta stapeln förutom persilja och sesam så fint det går. Blanda ner finklippt persilja och sesam sist.

Hetta upp en kastrull med några cm olja, det kan vara en mindre kastrull så slipper man fylla på så mycket olja och istället fritera i omgångar. Värm upp på högsta effekt i några minuter. Forma bollar och "rulla" ner försiktigt med en sked. Det ska bubbla häftigt då falafeln ligger i oljan, om inte är det inte tillräckligt varmt nog. Fritera bollarna i några minuter, tills de ser mörkbruna ut (rödbetan gör dem mörka) Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Sås: mosa ihop.

Koka brytbönorna till.

Sedan är det bara att lägga upp på en tallrik med sallad, lök, valnötter, bönor, samt lite vinägrette till.

Inga kommentarer: