måndag 20 december 2010

Dumplings med kyckling och ingefära


Fan yuan shi wu på Östgötagatan är ett litet kinesisk restaurangcafé med dumplings som specialitet. Jag trillade in där för någon vecka sedan, och blev mycket impad. Dumplingsarna (pluralform ok?) serverades med soja och vinäger - och en god olja med jordnötter och något jag tror var sijuanpeppar. Gott gott gott! Dessutom väldigt billigt med enorma portioner och en skojig ägarinna. Kolla menyn underst!

16 dumplings
(lagom att dela på om man har ngt till annars går det nog att klämma ner allt solo) här finns annars en störres sats –>
deg:
1.5 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
halv tsk salt
0,75 dl kokande vatten
eller köp färdig wonton-deg
-
1 kycklingfilé
3 champinioner
1 liten lök
mycket ingerfära
1 klyfta vitlök
salt
peppar
+
2 msk rapsolja
1 msk sambal olek
2 msk jordnötter (mortlade eller hackade grovt)
+
vinäger
ljus soja

Blanda mjöl, maizena, salt, häll på uppkokat vatten, och eventuellt en äggula, knåda ihop snabbt. Ok, låt vila en stund.

Finhacka lök, kyckling, svamp, riv vitlök, ingefära (kanske 3 cm), stek med olja, salta & peppra.

Degen igen: skär upp degen i 16 jämnstora bitar. rulla dem till bollar. Lägg i en skål med fuktig handduk över. Olja kaveln lite lätt så fastnar inte degen. Kavla ut rundlar, tunt. Lite tunnare! Tag ngn dryg tsk i mitten av varje och kläm ihop degen runt. Var noga.

Koka upp en stor kastrull med ett par dl vatten i botten, tag ett durkslag gnid in lite olja med hushållspapper, lägg upp dumplingsarna med lite mellanrum, lägg ner i kastrullen och lägg ett lock på, låt ångkoka några minuter. Tag upp och låt svalna, stek dem en liten stund i stekpanna.

Servera med olja och vinäger samt chillioljan, som du bara rör ihop.

Kavla:
Ånga:
Prisvärt:

5 kommentarer:

Kocken sa...

Tyvärr måste jag meddela alla läsare att dumplingscafét nu flyttar till Vasastan! Vasastan har redan goda dumplingsresurser i form av Steam och nära till Jin och Peters på kungsbrostrand. Orättvist.

Kocken sa...

Gladeligen kan jag nu meddela alla läsare att dumplingscafét inte alls flyttade till vasastan utan bara en bit upp på bondegatan (strax efter korsningen renstiernasgata). Dumplingsrättvisa!

Anonym sa...

Hur gott som helst. Tack för receptet!

Kocken sa...

Vad roligt att höra!

Felix sa...

Utgick från ditt recept men modifierade lite. Blev super! Tack :)