torsdag 3 juni 2010

Soppa på ogräs


Kirskål växer överallt. De är trädgårdskolonistens värsta ovän, den invaderar diken och trädgårdar med rasande fart. Ett rotogräs som är i stort sett omöjligt att ta död på. Nyligen fick jag reda på att det ursprungligen varit en köksväxt. Jag plockade en påse på lotten och gjorde en soppa. Smaken är ganska lik den delikata nässlan. Men plockningen är inte alls lika problematisk.

En rejäl bunt kirskålsblad. fyll en fryspåse och packa ordentligt,
- Plocka de mindre bladen som växer underst.
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
muskot
salt
peppar

Finhacka lök och vitlök, fräs i olja, rensa bladen från stjälkarna, hacka grovt, stek med löken, häll på vatten grädde buljong, koka 15 min, mixa slätt, smaka av med salt och peppar och ev muskot.

Grannens vildvuxna lott.

1 kommentar:

Anonym sa...

M.m.m.Jag ska pröva!
Du menar 0,5 liter vatten eller hur?
Smörslungad kirskål kan nog också vara gott!
Lotten