tisdag 15 juni 2010

Ratatuille med chévre och klyftpotatis XL


När jag gick förbi ett tapas-hak i Hornstull stod en leverans med bak-potatis utanför dörren. Aha, därav den förförande jumbo-sizen på klyftpotatisen man brukar få där. Jag prövar en variant hemma. Gott med rataouillen och chévren till.

3 portioner:
500 gram körsbärstomater (2 små askar)
2 paprikor, jag tog en gul och en orange
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1 grönsaksbuljong
1–2 msk vitvinsvinäger
1 msk stark chillisås (kanske annars lite tomatpuré och färsk chilli)
olivolja
salt socker svartpeppar
färsk koriander eller ngt annat kryddgrönt
+
2 bakpotatisar
olja till fritering
+
Chévre

Klyfta potatis och förkoka några minuter i saltat vatten. Salta ordentligt! Låt den bli inte helt mjuk utan koka kanske 60% av ordinarie koktid. Häll av i durkslag.

Fritera: Häll upp en 1/2 liter olja och hetta upp tills det knäpper. Lägg ner potatisen och fritera tills fin färg uppstår. Lite drygt 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Strössla ev lite salt och paprikapulver över.

Rataouille: hacka gul lök, fräs i några matskedar olivolja (snåla inte), grovhacka paprika och klyv tomaterna. Fräs paprika och hälften av tomaterna tillsammans med oljan och löken. Riv vitlöken, släng ner buljong och vinäger samt chiillisås. Koka en 10-15 minuter, utan lock så såsen börjar bli simmig. Koka med de sista tomaterna några minuter på slutet. Smaka av med salt socker och peppar. Klipp koriander över den färdiga grytan. Snyggare och roligare blir det då!

Inga kommentarer: