måndag 29 mars 2010

Pesto svensko


Bara svenska ingridienser! Nästan i alla fall. Mandel känns ju svenskt (gröt, mandelkubb etc) men odlas i sydeuropa. Men den har importerats så länge så man kan betrakta den som svenne vid det här laget. Visste ni förresten att pinjenöt egentligen är ett tallfrö http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Pine_cone_with_nuts.jpg

1 dl rapsolja
ett knippe lösvikspersilja
1/2 tsk salt
1 klyfta garrrrrrlic
1 dl riven vällagrad ost
1 dl mandel
(1-2 tsk citronsaft) äh.. det kanske går att odla i skåne
kanske lite vatten

Rosta mandeln i torr panna under omrörning tills den blir lätt gyllene. Rensa ut bladen från persiljan och hacka grovt. Riv vitlöksklyftan. Blanda persilja, mandel, vitlök, olja, citronsaft och salt och mixa slätt. Det kan fastna lite då får man peta loss och mixa igen. Om det är för fast så kan man fylla på med olja, eller lite vatten om man får fettpanik. Riv osten fint och blanda ner. På det lite peppar. På det lite pasta. Och kanske annat man gillar som stekta grönsaker och tomat.

Inga kommentarer: