tisdag 9 februari 2010

Inte pad thai


Jag hade en sats mungbönsgroddar i kylen som behövde tillagas. En direkt tanke var Pad thai: risnudlar stekta med olja och ägg, koriander lime tofu och hackade jordnötter på topp. Mycket gott. Det fanns dock inte risnudlar hemma men däremot glasnudlar. Inte jordnötter - men solroskärnor. Inte koriander - men ruccola. Inte tofu eller räkor, men en bit broccoli som sjöng på sista versen. I stort sett inget förutom just böngroddarna. Så det blev ju inte pad thai utan en slags parafras. God!

Här finns originalreceptet på PAD THAI

2 portioner:
1 morot
1/2 brocoli
1/2 gul löl
2 klyfta vitlök
2 dl munggroddar
1/2 chilli
+
Glasnudlar (eller ris för all del)
2 ägg
ruccola (eller koriander)
+
2 msk olja
fisksås
1/2 till 1 msk socker
1 msk ljus soja (+- smaka av)

Blötlägg glasnudlar i uppkokat vatten i några minuter tills dom är mjuka. Hetta upp en panna med ordentligt med olja, stek broccoli i små buketter och morot i skivor, släng ner klyftad lök efter en stund. Då det börjar bli mjukt släng ner finhackad vitlök, chilli och böngroddar och glasnudlar, tillsätt socker soja fisksås och rör runt. Kläck ägg och vänta ngn halv minut innan du rör om.

Rosta solroskärnorna och strö på topp. Servera med citron- eller limeklyftor att pressa över.

Inga kommentarer: