torsdag 4 februari 2010

Indisk spenatgryta med linser


- Palak?
- Dal, dal!

Ja, så säger man ofta i Indien. Det betyder:

- Läget?
- Jodå, åt precis en välsmakande middag!

3 portioner:
5 dl hackad spenat
1 dl gröna linser
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 cm ingefära
1 msk hel spiskummin
1 dl mat-yog
1 röd chilli
1 tomat
1 tsk socker
pressad citron
+
ris
+
ev chillipickels

Koka linser i saltat vatten med en skivad vitlöksklyfta tills dom är mjuka men ej mosiga. Fräs en hackad gul lök i mycket olja, skjut efter en stund ner en hackad vitlök och ingefära och stek med en stund. Häll sedan på spenat, 5 dl syftar på frysta bullar i ett kärl så tinat är det kanske 3-4 dl. Tillsätt buljong (finriven) och mortlad spiskummin, lägg på ett lock och rör om då och då tills spenaten tinat. Koka med hackad tomat någon minut. Tag från plattan och rör ner yoghurt, blanda ner färsk hackad röd chilli och socker - och gillar du syrligt (jag gör) så pressa ner ca 1/2 citron. Servera med ris och varför inte sallad. Det här blir matlåda!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter gott :)

Anonym sa...

Jag provade den och jag älskarde det!!

Kocken sa...

Vad kul! Det gav mig en idé - borde pröva en ny variant i kväll, jag har nämligen massor av egenodlad mangold hemma i kylen.

Anonym sa...

Jättegott och trevligt recept! Jag ändrade lite efter eget tycke till 1 tsk spiskummin, 200 g färsk spenat, schalottenlök i stället för gul lök. Tyvärr ingen vitlök eftersom det bara finns som tråkig torkad den här årstiden.

Mums!

Jonas