tisdag 2 december 2008

Lisa och Mackans Morotspesto


Once up on a time blev jag bjuden på den pastasåsen, på en första dejt. Killen som jag dejtade hade smakat den här hemma hos sin bror+tjej precis innan och tyckte den var så god, han ville i sin tur imponera på mig med den. Det gick ju bra – vi blev ett par och så småningom sambos och vi lagade rätten regelbundet i vårt lilla bo. Alltid bedyrande dess förträfflighet. Förhållandet höll tyvärr inte men däremot såsen!

(Jag hade inte tillräckligt Creme-F hemma så den blev lite styv på bilden, den är mer flytande/krämig egentligen, men receptet stämmer!)

2–3 pers:

4 morötter, skurna i bitar
1 grönsaksbuljong
1 liten vitlöksklyfta, finriven
1 tsk basilika
1 dl riven parmesan
1,5 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
skvätt citron

+ Pasta + lite mer parmesan

Koka morötter i några cm vatten och buljongtärningen (det skall bli salt) tills morötterna är riktigt mjuka. Häll av spadet men spara i burk vid sidan. Mixa morötterna med cashewnötter och creme fraiche, samt en liten bit finriven vitlök. Blanda ner Riven parmesan och basilika samt en liten kläm citron. Smaka av med salt och peppar såklart. Om det är tjockt så späd lite med buljongen som sparats vid sidan. Servera med pasta och lite mer parmesan. Om man väl använder parmesan skall man alltid unna sig lite grädde på moset. Sallad hade jag också.

1 kommentar:

joanna sa...

Mmmm, mycket gott och enkelt! Till och med en 2-åring klarade av att laga peston, med lite assistans kanske... Vi glömde så klart cashew-nötterna, men skållade mandlar blandat med pinje-nötter funkade också mycket bra!