onsdag 24 december 2008

Köttbullar för vegetarianer


Ett försök att göra så köttbullelika vegobullar som möjligt utan att köpa trist halvfabrikat. Fungerar riktigt bra!

Go Jul ya´ll!

5 dl kikärtor (blötlagda 2 dygn, ej kokade) 5 dl syftar på kikärtorna när dom är blötlagda, ej i torrt skick.
1 gul lök, riven
1 stor vitlökssklyfta, finriven
1 buljongtärning, fint smulad
1,5 msk kinesisk soja
1 msk honung
1/2 dl ströbröd
1 dl cashewnötter, finhackade
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 mellanstor potatis, riven
1 ägg

Mixa kikärtor så fint det går, tillsammans med buljongpulvret. Rör ner samtliga övriga ingridienser. Forma bullar och stek med smör och rapsolja tills det blir fin färg. Vänd bullarna med varlig hand, de är mjuka i början, men stelnar efter en stund. Lägg bullarna i en en ungsfast form och eftergrädda på 175 grader i 15-20 minuter. Penlsa med lite smör när bullarna svalnar.

Eller! Enklare - så här gjorde jag i andra omgången. Rulla till bollar - lägg i oljad långpanna, pensla med rumsvarmt smör - grädda i 225 grader i 25 minuter, efter 10-15 minuter kan man vända försiktigt på bullarna. Mot slutet - tag ut en bulle och provsmaka med några minuters intervall!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan väl inte gå under namnet "köttbullar för vegetarianer", när det står att de ska stekas i smör? Smör kommer från Kor och är animaliskt. Det stämmer inte. Om det ska vara vegetariskt ska det väl vara utan både smör och ägg, eller?

Kocken sa...

Hej hej! Ja, det borde kanske stå köttbullar för laktovovegetarianer om man ska vara helt korrekt. Dock: om du byter ut ägget mot en finriven morot (det behövs för att mjuka upp) (skulle även kunna ha 1 dl sojagrädde) och steker i valfri vegetabilisk olja så lär det sitta den som en vegansk smäck. Lycka till!

claudia sa...

Vad är problemet. Vegeterianer äter ägg och smör. Men det gör inte veganer.
Stor skillnad.
Lät som ett trevligt recept som man kanske ska testa.