lördag 6 december 2008

Syrad blandad kompott


Syrade morötter gjorde jag lite tidigare i höstas. Det blev otroligt gott. Nu ville jag pröva en blandad variant. Att syra är hur lätt som helst, men den måste stå i 7 veckor innan den är klar. Suck.

1,5 kg blandade grönsaker, gärna ekologiska

rödbetor
mörötter
rödkål
purjolök
zuccini

1 msk salt

Rostfri bunke
Stor glasburk med skruvlock (1,5 liter typ)
eller konserveringsburk med gummiring
en mindre burk eller glas att pressa ner med.

Saltlag:
5 dl vatten
1/2 msk salt

Börja med att koka upp en kastrull med vatten och rengör diskbänk, bunke, skärbräda och rivjärn med det heta vattnet. Allt som kommer i kontakt med grönsakerna. Helt rent måste det vara, annars kan det komma in bakterier i syrningen och förstöra processen. Tvaga även händer och armar i kokande vatten. Inte? Okej då, men tvätta ordentligt.

Gör först saltlag. Koka upp 1/2 liter vatten och rör ut saltet i. Låt svalna.

Skala och riv morot rödbetor, finstrimla kål och skär zuccinin i bitar. Lägg över lite åt gången i en rostfri bunke och varva med 1 msk salt. Pressa ihop eftersom med en stekgaffel el dylikt (även den rengjord please). Låt stå och vätska sig en stund. Tag sedan den väl rengjorda glasburken och fyll på med grönsakerna. Tag ett glas eller en liten glasburk och pressa ner i mitten, så att vätskan höjer sig över grönsakerna. Räcker den inte hela vägen upp över så fyll på med saltlaget (jag fyllde på med ca 2 dl i den här omgången.

Kläm åt burken med gummiringen, eller tag en väl rengjord fryspåse och skruva fast mellan lock/burk. För att undvika att syre tränger in. Låt först stå i 11 dagar i rumstemperatur, på mörk plats. Ställ burken i ett större kärl, ibland kan den "koka över". Märk med en lapp när den skall tas ner. Stoppa sedan burken i kylskåpet i 6 veckor. Sen klart.

Januari: Nu är det här klart. Mycket gott!!!!

Inga kommentarer: