tisdag 19 augusti 2008

Tandoorigryta med ost och grönsaker


Det finns en Indier på Verstadsgatan där min lilla studio lunchar ibland. Ett ställe där grytor med olika namn faktiskt smakar väldigt olika. Ett annat plus är att grönsakerna sällan är överkokta utan har lite krisp kvar. Sist åt jag en gryta vilket namn jag glömt men i vanlig ordning försöker provköket sig på en härmis.

3 pers + småsnål matlåda

1 morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/3 aubergine
2 dl svarta bönor
1/2 halloumi
1 stor tomat
1 paprika valfri kulör
2 cm ingefära

1 grönsaksbuljong
1 msk garamasala
2 msk tomatpuré
1/2 citron
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
kryddgrönt
1 dl vatten

Först - sätt på vad du vill äta till. Ris, bulgur eller matvete. Kanske baka ett litet nan?

Grytan: Hacka gul lök, aubergine och morötter i bitar, stek i en msk olja en stund tills löken och auberginen börjar bli mjuka, häll på svarta bönor och grovt hackad paprika och finstrimlad vitlök & ingefära. Häll på garamasala, smulad buljong och citron. Fräs en stund. Lägg i hackad tomat, halloumi i små bitar, tomatpuré, socker och vatten, låt skjuda en stund under lock. Servera med mortelstött spiskummin och lite grönt på.

Till grytan serverade jag matvete vilket har mer tuggmotstånd än både ris och bulgur. Det tycker jag är gott. Samt en sallad med hyvlad morot och vitkål med en skvätt citron.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En ny favorit i vårt hem! Ska laga den ikväll igen. Sen ska jag pröva de koreanska pannkakorna... Jag lovar!

joanna sa...

9 år senare fortfarande en favorit!

Kocken sa...

:-D