onsdag 20 augusti 2008

Mungbönsbiffar med räkor (favorit i repris)


I provkökets begynnelse – vilket var några månader sen nu – så lade jag ut ett recept på mungbönsplättar. Genialt enkelt och få ingredienser. Håller ihop hur bra som helst utan mjöl eller ägg. Här kommer en ny variant med räkor och en smarrig sallad.

Tips! Man kan blötlägga hela paketet mungbönor och frysa in. Det är liksom det där första med framförhållningen som är meckigt. Sen kan man plocka fram ett par dl då och då och göra biffar på 5 minuter. Smart va!

2 pers:

Grundreceptet:
3 dl mungbönor (blötlägg i 2 dagar)
1/2 dm finhackad purjo
2 krm salt

+
1 näve skalade räkor
1/2 finhackad röd chilli
skvätt citron

Dipsås
3 msk soja
1 msk pressad lime
1/2 msk socker
1 tsk fisksås
1 finhackad klyfta vitlök
lite av den röda chillin

Sallad:
1 stor morot eller 2 små
1 dm gurka
en näve groddar
1/2 syrligt äpple
1 msk rostade sesamfrön

Som sagt. Blötlägg mungbönor men koka inte. Häll bara av vattnet och mixa bönorna med mixerstav. Blanda ner purjo, salt, räkor och chilli. pressa gärna en skvätt citron också. Klicka ut ca 8 biffar i en varm stekpanna. Stek i några minuter på varje sida, tills aptitlig look uppstår. Smeten kan verka torr och falla isär men det löser sig i stekpannan. Det är det som är så fint.

Blanda ihop dipsås. Häll upp på fat eller grunda skålar.

Sallad: hyvla bitar av morot och äpple med osthyvel och strimla på längden, gröp ur kärnhuset i gurkan och finstrimla även den. Servera med lite pressad lime, en nypa salt samt rostade sesamfrön.

1 kommentar:

E-S sa...

Ser verkligen gott ut det där!