onsdag 13 augusti 2008

Rosta din egen Müsli


Jag är en periodare när det gäller frukost. Kör stenhårt på samma koncept i ett par månader sedan gör jag en tvärvändning. I förra perioden gällde varje dag ett kokt ägg, en macka samt kaffe latte. Innan dess var det a-fil med branflakes och bananer och bikarbonats-bröd. Just nu har jag snöat in på yoghurt med hemmarostad musli (med en macka och kaffe).

Det som gör hemmagjord musli så fin är den rostade smaken. Ingredienserna kan variera efter smak och skafferiresurser. Berberis-bär är små syrliga och späckade med C-vitamin.

1 liter havregryn & råggryn (totalt 1 l)
1 dl linfrö
1 dl kruskakli
1 dl mandel (eller hasselnöt)
1 dl pumpafrö (eller solrosfrö)
15 torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl berberisbär
1 krm salt

(honung)

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka mandeln. Rör ihop gryn, fröer, mandel och kli. Tag en matsed med vatten och skvätt över blandningen, rör om. För den som gillar Lite sötma i müslin kan man ringla några matskedar flytande honung. Häll ut blandningen i en långpanna och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Håll koll på pannan så det inte bränns. Rör om flera gånger. När man anar en gyllene färg och det börjar lukta gott så är muslin klar. Tag ut och låt svalna.

Hacka aprikoser i mindre bitar, blanda ner berberi och russin. Klarrrt!

Inga kommentarer: