måndag 2 februari 2015

Pizza quatro formaggio - med rostad purjo och paprika


Den salta ostblandningen lyfts av pepprig ruccola, söt paprika och sotad purjo! Under det en sötmild hemmagjord tomatsås på färska tomater. 

Lagom för 3 pers: två stora pizzor 

Deg:
2 dl vatten
6 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 tsk socker
1,5 tsk salt

Tomatsås:
5-6 tomater
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
några nypor salt
en nypa socker
+
1 späd purjo
2 spetspaprikor
+
1 mozzarella (125 gram)
250 riven hårdost - av cheddartyp passade fint
75 gram blåmögelost
parmesan
+
ruccola


Först:
Lös jästen i kallt vatten, rör ihop med salt socker och olja och blanda slutligen ner mjöl. Bearbeta tills du har en smidig deg.  Gärna med en maskin av något slag. Låt jäsa ngn timme. (jag gjorde den på morgonen förvarade i kylskåp och bakade ut på kvällen)

Sås:
Hacka tomaterna grovt. Skiva vitlök tunt och fräs försiktigt i oljan först, häll på tomaterna salta sockra peppra och låt det stå och puttra en kvart eller så - tills det kokat ihop fint. Smaka av med salt, socker och svartpeppar!

Senare:
Sätt på ugnen på snabb/250 grader. Skär paprika i långa slantar. Lägg på ett bakplåtspapper och grilla högst upp i ugnen tills paprikan börjar få sotiga fläckar. Tag ut och lägg åt sidan. Skär purjon i strimlor och grilla den på samma sätt. Låt ugnen stå på för pizzabaket.

Dela upp degen i två bitar. Kavla ut varje del till en stor tunn pizza, vänd på degen kontinuerligt efter ett par drag med kaveln - det är knepet för att få den riktigt tunn och fin! Varje pizza ska täcka en vanlig ugnsplåt ungefär. Förgrädda degen i några minuter.

Grovriv mozarella och hårdost.

Bred på tomatsås och sprid ut riven hårdost/mozzarella på de förgräddade bottnarna. Fördela små klickar av blåmögelost. (parmesanen sparar du tills efter gräddning) grädda i övre delen av ugnen tills pizzan får fin färg. Tag ut och låt svalna något. Strö sedan över purjo, paprika samt ruccola. Avsluta med att finriva parmesanen över!

Inga kommentarer: