onsdag 11 februari 2015

Havrebullar med rivet äpple och fänkål


Dessa blev saftiga och snälla! Intogs med te och tv-serie  helt nyss tagna från ugnen så att smöret smälte. Livskvalle!

32 bullar:
3 dl havregryn
2 dl havrekli
1/2 dl hela linfrö
1 litet äpple
9 dl vatten
3 tsk salt
3 tsk socker
2 tsk fänkålsfrö
2 msk olja
1/2 paket jäst (25 gram)
ca 14 dl vetemjöl
+
ägg eller vatten till pensling
havregryn ngn dl till topping

Jag brukar sätta degen på kvällen och baka ut på morgonen – eller som i det här fallet sätta degen på morgonen och baka ut på kvällen. Det är väntan som är trist och det är lätt att tumma på jästiderna, vilket kraftigt försämrar brödets resultat. Gott bröd är tålamod!

Lägg havregryn, kli, fänkålsfrö och linfrö i en väl tilltagen bunke. Häll över 5 dl kokande vatten. Låt stå några minuter. Tillsätt rivet äpple, salt, socker, olja. Lös jästen i 4 dl kallt vatten. När den skållade havreblandningen är ljummen blanda ner jästvätskan. Rör ner vetemjölet, lite i taget. Gärna i matberedare eller med degkrokar. Bearbeta degen i några minuter. Den ska vara smidig - men fortfarande lite kladdig. Plasta in och låt stå och jäsa i kylskåp i några timmar. 

Utbak: stjälp upp degen på mjölat bord – jag hade en ganska lös deg och därför mycket mjöl på bordet. Bearbeta och vik runt degen några gånger. Klyv sedan degen i 2 bitar, sedan varje bit i två igen, sedan samma och samma tills du har 32 st bullar. Forma dem runda lite snabbt och fördela 16 bullar per plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa en bra stund under duk – minst 1 timme. Tills bröden har rest sig fint. Eftersom degen är kall från kylskåpet tar det en lite extra stund. Sätt på ugnen på 250 grader någon gång mot slutet av jäsningen. Innan du gräddar bröden pensla dem med vatten eller ägg (jag hade ägg över från semmelbak i helgen) och strö över havregryn. Grädda i ca 10 minuter tills bröden ser gyllene och trevliga ut.

Inga kommentarer: