lördag 5 april 2014

Provköket i Istanbul dag 2

Andra dagen börjar vi med en frukost på ett café med panorama-vy över staden. Priset är därefter men det är det värt just idag. Ostar, marmelader och gott kaffe. (Kaffet är annars inte det bästa med Istanbul, här finns mest neskaffe). Sedan vandrar vi upp till en mattförsäljare vi fått tips om. Processen där tar ett tag och efteråt belönar vi oss med elastisk glass. En specialitet. Själva försäljarna verkar ha som grej at göra ett jippo av affären, det är mycket konster med glassen och skojande med kunden. Och de är de enda turkar jag ser som har fez på huvudet. Men glassen är riktigt god! Vi äter även den typiska kringlan, kallad simit, seg-salt med sesamfrö. God som snack. Vi får tips om en matmarknad nere vid havet, dit turkiska familjer brukar åka på helgerna. Väl framme verkar alla äta samma grej. Först bakad potatis med en overload av olika pickels, grönsaker och ost på. Och efter en slags våffla, lite överlastad med olika sötsaker. Vi testar en bakad potatis. Kul – men inte fantastiskt. I kvarteren ovanför finns det små gränder och där hittar vi flera mysiga ställen. Vi sätter oss ner och äter en pide (turkisk pizza) fylld med spenat och ost och kryddor.

Inga kommentarer: