söndag 2 december 2012

Jordärtkockssoppa med peccorinochips




På kolonilotten har vi en hel sidorabatt med jordärtskockor. De blir två meter höga och blommar vackert på sensommaren. Senare på hösten och hela vägen fram till våren kan man skörda kockorna. Det fullkomligt kryllar av dem – tydligen är det omöjligt att bli kvitt om man väl satt det. Inte mig emot. Den här soppan blev såpass god att jag stängde av musiken för att kunna ta in upplevelsen till fullo.

Ca 3 portioner:
8 dl vatten (osäker på exakt volym – börja med mindre och späd allt eftersom)
400 gram jordärtskockor
200 gram potatis
1 morot (för att pigga upp färgen)
en handfull charlottenlök
1 klyfta vitlök
2/3 burk creme fraische
1 grönsaksbuljong
en skvätt vitvinsvinäger
en nypa socker
en dust eller två gurkmeja (för att pigga upp färgen)
salt och svartpeppar
-
Peccorinoost, en liten bit
(går att använda parmesan också)

Skala och hacka löken, fräs mjukt i en kastrull. Skala och hacka kockor, potatis, morot och häll ner i kastrullen - häll på vatten och buljong. Låt koka tills helt mjukt. Mixa helt slätt. Häll i creme fraische, en skvätt vinäger, en nypa socker och ett par nypor salt, smaka av! Koka upp igen försiktigt & späd till önskad konsistens.

Chipsen: Finriv ost. forma i små rundlar på ett bakplåtspapper. grilla i ugnen på 200 grader tills osten smälter ihop och får lätt färg. Håll koll, det går snabbt och blir inte gott om osten bränner! tag ut och låt svalna. Servera i soppan.


En präktig en!

1 kommentar:

Sara sa...

Lagade precis soppan men rev i parmesanen istället för att göra chips av det. det blev supergott! :)