onsdag 28 november 2012

Palsternacksoppa med saffran



Trots mörker och snöslask går det fortfarande att skörda en hel del på kolonilotten: grönkål, brysselkål, svartrot, jordärtskockor och palsternackor bland annat. I helgen tog jag upp en riktig bjässe till palternacka som idag landade i en soppa med saffran.

1 stor palternacka (ca 4 dl)
3-4 potatisar (ca 3 dl)
1-1,5 dl grädde
5-8 dl vatten (späd eftersom)
1 gul lök
1 vitlök
1 grönsaksbuljong
pressad citron
salt efter smak
1 paket saffran

Fräs hackad lök/vitlök i smör så den blir mjuk. Koka upp palsternacka och potatis i bitar tillsammans med buljong. Starta med ca 5 dl och späd senare. Låt koka tills det blir mjukt, häll på grädde. Mixa helt slätt. Blanda sedan ner saffran och låt puttra en liten stund. Späd till önskad konsistens. Pressa i en liten skvätt citron (men var försiktig så den inte tar över) och salta efter smak.

Servera med rostade pumpafrön så blir det lite vackrare - och godare.

Inga kommentarer: