Provköket har varit lite ur funktion det senaste halvåret. Det är förknippat med diverse tekniska missöden - kylskåpet har pajat, spisen också. Dessutom har provkökskocken tagit körkört, vilket resulterat i fler teoripluggstimmar än kökstimmar. Här kommer i alla fall en paj som jag bjöd mina vänner på häromdagen. Ber om ursäkt för den trista bildkvaliteten, men smaken är det inget fel på. Ska försöka dyka upp här lite oftare framöver. Måste bara köpa det där kylskåpet också..
4 portioner:
2 nävar trattisar (jag använde torkade)
2 nävar champinioner
2 röda lökar
2 klyftor vitlök
caennepeppar
paprikapulver
svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
+
pajdeg
3 dl dinkelmjöl - går bra med vete annars
100 gram smör
en knapp msk vatten
salt
+
3 ägg
1 burk gräddfil
1 finriven grönsaksbuljong
1 kruka klippt koriander
1 liten klyfta vitlök
+
Riven ost efter smak
+
en god sallad,
vi åt en med finstrimlad grönkål och apelsin
Blötlägg svampen och skölj om den är torkad. Fräs trattisar och champinioner i smör, stek med hackad vitlök, krydda på med 1 tsk paprikapulver, salt, peppar, cayenne och varför inte lite balsamvinäger.
Stek sedan löken ganska lätt i klyftor.
Blanda ihop pajdeg och förgrädda i 5 minuter ca på 225 grader så att pajdegen är fast.
Blanda ihop ägg och gräddfil - om buljongen inte är av den torra sorten och går att smula, så finriv den på ett rivjärn. Även en liten vitlöksklyfta kan man passa på att riva och blanda ner. Hacka koriander, med stjälkar och allt och blanda ner.
Fördela svamp och lök i pajformen och häll äggstanningen över. Toppa med ost. Grädda i ca 15 minuter på 225 grader.
Hoppas det smakar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar