lördag 21 november 2009

Vietnamesiska vårrullar


Mycket rull. Mycket smak. Mycket mycket gott!

Det är ganska lätt mat, och det gäller att få i sig en hel del volym om man skall bli mätt, det passar därför också bra som förrätt men vi åt som middag!

Ett tjugotal för två eller förrätt för fyra:
Rispapper (finns i större och mindre storlek, ta den större annars blir det så lite fyllning på respektive rulle)
Halvt paket glasnudlar (av mungbönor)
2 tomater
2/3 gurka
Grön sallad, kruka
Några nävar böngroddar
paket räkor med skal, 500 gr
några kvistar koriander

Såsen
2 lime
1 citron (att smaka av med)
1 dl fisksås
1/2 dl vatten
2-3 chilli
3-4 msk socker
en kruka koriander (spara några kvistar till rullarna)
3 vitlöksklyftor

Tina räkor.

Såsen är fantatiskt, en balasakt mellan sött, salt, starkt och syrligt. Smaka gärna av allt eftersom. Finhacka chilli, gärna med kärnor kvar. Är du ängslig för att det blir för hett, spara hälften vid sidan och krydda på senare. Finhacka vitlöken, finhacka även koriandern så det närmar sig en mosliknande konsistens, man kan gärna mortla också. Pressa lime och rör ihop allt fisksås med socker. Smaka av med citron, ev mer chilli.

Kok upp en kastrull med vatten och tag åt sidan, blötlägg nudlarna i ett par minuter och tag upp med hålslev (återanvänd vattnet), skär gurka i små stavar, klyfta tomat. Rengör en stor yta, tex bord eller stor diskbänk. Doppa rispapper i det varma vattnet (håll det strax under kokpunkten, kanske på ettans platta) man kan enkelt "cirkulera" pappret i vattnet i några sekunder, tills det börjar mjukna, tag då snabbt upp det och lägg på den rengjorda ytan. Det går snabbt och dom skall inte bli för sladdriga. Gör samma med ett tiotal papper. Lägg sedan på varje "papper" en liten salladskvist (kanske 1/4 salladsblad) mungbönor, ett par räkor, tomat gurka, nudlar och något korianderblad. Rulla ihop, och kör en ny laddning.

Servera med den goda såsen att doppa i. Lycka till!

Närbild på den:

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Sådana rullar är en favorit även hos fröken Dill!
http://frkdill.blogspot.com/2008/03/tjejmiddag.html
Många söndagshälsningar