onsdag 26 november 2008

Sojakorvstroganoff


I söndags var jag bjuden på grillpartaj på Bredängs badstrand, promenadavstånd från mig! När jag lämnade aspudden var det fantastiskt väder. Soligt med gnistrande snö. Längs den lite dryga timmens promenad bort mulnade det till, vattnet såg först brunt ut, sedan grått, sen svart, och det började snöa/ blåsa med tilltagande styrka. Det var ett riktigt busväder. Grillade gjorde vi ändå. Efteråt blev det bullar och varm choklad hemma i värmen. Några sojakorvar blev över från grillningen och jag gjorde idag en uppdaterad Korvstroganoff:

3 port:
5 sojakorvar, skuren i bitar
1 gul lök, hackad
2 klyftor vitlök, skivad
1 gul paprika, hackad
1/2 zuccini, skivad
2 cm ingefära, finhackad
1 burk hela tomater
1 dl matyoghurt
1 msk ajvar
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
salt peppar

Stek lök, zuccini och korv tillsammans, tills dom får färg, med en nypa salt - stek med vitlök, paprika och ingefära sista stunden. Häll på tomater, buljong, ajvar och tomatpure, låt puttra under lock en stund. Rör ner yoghurt på slutet och smaka av med salt/peppar.

Servera med valfritt - tex matvete & sallad.

2 kommentarer:

Kocken sa...

Jag måste bara klistra in ett mail min pappa skickade mig angående det här inlägget... :

Hej!

Också jag har nu skridit till verket för att studera den på webben uppmärksammade, vegetariska varianten av "Korv Stroganov" på Provkökets hemsida. Såsom varande en sedan många decennier sedan varm förespråkare av de "köttets lustar" som den till namnet skyddade "Falukorven" (vilken kan tillverkas var som helst, men i ändamålsenliga lokaler, och med viss kvalite på köttet som råvara, samt en maximerad mängd fett och tillika tillsatser av vatten, salt och nitrater) ger upphov till just i den anrättning som Storvezir Bogdan Stroganov regelbundet anbefallde sitt kök att anrätta, varje onsdag på sitt gods i Kazakstan 1837-1902 (då han skämtsamt sägs ha "stupat på sin post" - i verkligheten funnen onsdagen den 14/2 1902 i sin säng någon timma efter middagen död, med korvrester i munnen. Hans livmedicus konstaterade sedan att Stroganov aptit alldeles hade förlett honom att inta en ohemul mängd "Korv Stroganov" och att när han sedan skulle sova middag en stund syntes ha fått en uppstötning i sömnen, varvid en korvbit kom att blockera hans andningsvägar. I dödsattesten konkluderade sedan livmedikusen torrt: "...varpå plötslig och total andnöd hade uppstått, och döden inträtt inom bara några minuter.")

Mindre ägnat att förvåna då, är att såväl Falukorven som "Korv Stroganov" råkade i svårt vanrykte, jag påstår över så gott som hela Ryssland, och speciellt då inom aristokratin, i mer än 50 år. I den mera degenererade svenska aristokratin (där kunskaper såväl i Latin, Franska och Ryska kraftigt hade tappat mark) förmärktes ingen ändring i attityden till denna läckra rätt. Svenska odalmän och övrig allmoge åt förstås sin "Stroganov" som vanligt, på samma sätt som det ryska proletariatet.

En nutida reflektion på det här, och i synnerhet som det i dag till torg förs vegetariska varianter på Internet är: Kan vegetariska ingridienser i "Stroganov" utgöra en ökad riskfaktor jämfört med den klassiska - som ju mycket består av fett, och därför är förhållandevis lätt "uppkastbar"?
Enligt välinformerade källor pågår en animerad dispyt om den s.k. uppkastningsfaktorn för vegetarisk respektive icke vegetarisk Stroganov vid Folkhälsoinstitutet i Sverige: - Vi avvaktar till dess att vi har fått in empiriska resultat från sjukvården, säger GD Gunnar Ågren vid Folkhälsoinstitutet, sen måste vi sätta ned foten och avfatta en rekommendation; andningsnöd, och särskilt sådan med dödlig utgång, är sällsynt - men utan tvekan måste effekterna efter tillkomsten av ny vegetarisk variant av Stroganov studeras sorgfälligt!

Tidningen Ystad Allehanda är en av de tidningar som har uppmärksammat den anonyme bloggredaktör ("Kocken") som har haft mage att släppa det här vegetariska receptet på Stroganov. På tidningens mittuppslag återgav man frustrerade läsares reaktioner på veg.-receptet. Mest av allt rasade föreningen "Av kött är du kommen!" som överväger att anmäla hemsidan till nätpolisen för "förledande, och förföriska" miljöbeskrivningar som ska introducera det här receptet:

Soligt med gnistrande snö. Längs den lite dryga timmens promenad bort mulnade det till, vattnet såg först brunt ut, sedan grått, sen svart, och det började snöa/ blåsa med tilltagande styrka. Det var ett riktigt busväder.

Åsikts-och smak polisen på nätet har därför fått en anmälan från Ystad och meddelar att en granskning därför omgående har inletts. Saken stannar dock inte med det. Föreningen "Av kött är du kommen!" frågade sig dessutom hur de här bizarra idéerna över huvud taget har kunnat slå rot. Svaret på det hade den idé-och litteraturhistoriskt bevandrade kassören i föreningen: -Det är den där dj--la Strindbergs fel. Han citerade***, och föreningen ställde sig sedan omedelbart bakom en anmälan till nätpolisen också mot Strindberg.

Ja, så går det till i Sverige: håll nätet rent!

V. Getarian (pseudonym)

***"Solen hade nu kommit ner i horisonten, och sjöarna bröto sig, purpursvarta nere vid foten, djupt gröna på branterna, och när kammarna reste sig som högst lyste det gräsgrönt, och skummet sprutade och fräste solden rödt, champagnefärgadt, och båten med manskap låg nere i skymning, medan ett ögonblick uppe på vågryggen de fyra ansiktena lystes upp för att strax därpå slockna."
("I hafsbandet", Bonniers 1890)

Kocken sa...

Pappa jag älskar dig