Försommaren är fläderblomssaftens tid. Sensommaren är fläderbärets! Mycket god saft som skiljer sig markant från fläderblomssaften. Bären är enkla att plocka (man tar ju hela klasar) och finns i var och vartannat kvarter. Smaken är mustig och kan liknas vid en blandning mellan svartvinbär och tranbär. Färgen är snyggt mörkröd! Jag har redan gjort tre satser.
En sats:
2,5 liter svarta mogna fläderbär
6 dl vatten
5 dl socker
1 tsk citronsyra
Lägg klasarna och vatten i en stor gryta med lock. Låt koka mjukt under lock i 15 minuter. Häll över vätskan i en annan gryta och sila genom ett durkslag. För att få ut all saft använd en potatis-stomp eller liknande för att pressa ut all juice.
Låt svalna. Koka sedan upp igen och lös socker och citronsyra. Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar