onsdag 24 september 2014

Fläderbärssaft

Försommaren är fläderblomssaftens tid. Sensommaren är fläderbärets! Mycket god saft som skiljer sig markant från fläderblomssaften. Bären är enkla att plocka (man tar ju hela klasar) och finns i var och vartannat kvarter. Smaken är mustig och kan liknas vid en blandning mellan svartvinbär och tranbär. Färgen är snyggt mörkröd! Jag har redan gjort tre satser.

Endel har kanske hört att fläderbär är giftiga. Det stämmer i små mängder, men det bryts sönder när man kokar upp bären i 15 min. Vill man vara på säkra sidan kan man även frysa bären över natten. Däremot ska man inte plocka druvfläder (http://sv.wikipedia.org/wiki/Druvfläder) eller sommarfläder (http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarfläder). Men det är dock enkelt att skilja åt: druvflädrens bär är röda och sommarfäder har låga buskar (ca 1 m).

En sats:
2,5 liter svarta mogna fläderbär
6 dl vatten
5 dl socker
1 tsk citronsyra

Lägg klasarna och vatten i en stor gryta med lock. Låt koka mjukt under lock i 15 minuter. Häll över vätskan i en annan gryta och sila genom ett durkslag. För att få ut all saft använd en potatis-stomp eller liknande för att pressa ut all juice.

Låt svalna. Koka sedan upp igen och lös socker och citronsyra. Häll upp på väl rengjorda flaskor. 

Inga kommentarer: