lördag 28 december 2013

Rårakor med en touch av palternacka + grönkålssalladPotatis – riven och stekt. Konstigt hur det kan bli så otroligt gott. Den här rätten blev tradition i höstas då jag och en kompis bjöd varandra på rårakor varannan söndag och samtidigt kollade på Bron. Mycket trevligt. Nu söker vi en ny serie för att kunna förlänga härligheten. Det var förresten hon som introducerade mig för vegetarisk rom – skitbra för en som alltid varit lite skraj för den vanliga sorten.

2 pers:
8 medelstora fasta potatisar
1 liten palternacka
salt
+
creme fraishe
rom (vegetarisk tångrom i detta fall)
finhackad rödlök (kom ej med på bild)

grönkåls ett blad eller två
liten bit rödkål
1/2 äpple
några körbärstomater
1 avocado
citron
olja
salt

Rakorna:
Skala och riv potatis och palternacka. Salta på aningen mer än vad du tror, det sugs upp av potatisen. Lägg en redig klick smör och lite olja i stekpannan. Fördela halva satsen i varje lagg. Försök att få ut den så jämt som möjligt. Stek på medel/hög värme. Det kan gå lite snabbare om man sätter ett lock på en stund. Vänd försiktigt - eventuellt med hjälp av en tallrik. Stek tills båda sidor har fin färg och rårakan känns mjuk. Servera med en klick creme-f och rom samt den hackade rödlöken,

Sallad:
Hyvla rödkål, finstrimla grönkål (ta bort det grövsta), klyfta tomater och skär upp avocado. Pressa riktigt med citronjuice, salta och olja på!

Inga kommentarer: