onsdag 2 januari 2013

Laxbiff med sesam och ingefära




Laxbiffar är snabbt gjort och man kan blanda ner vad man har hemma som smaksättning. Jag gillar dock att dra det åt det asiatiska hållet.

6 små biffar:
2 frysta portionsbitar lax
1 dm purjolök (mjukar upp)
1/4 vitlöksklyfta
1/4 citron eller 1 clementin som jag tog i brist på förstnämnda
1–2 cm färsk ingefära
2 msk sesamfrö
några nypor salt
chilli
+
Morotssallad
1 stor grovriven morot
japans soja, 1 tsk
vinäger, knappt 1 tsk
sesamolja en skvätt
+
sås turkisk yoghurt blandat med riven ingefära och salt
+
ris, bulgur eller couscous

Halvtina laxen (jag brukar hetsa på processen i varmt vatten), skär i kuber, strimla purjon, finhacka vitlök, strössla på sesam, pressa över citron och salta–  allt i en bunke. Mixa så att det blir en jämn smet. Finriv ingefära och blanda ner. Smaka av med salt. Stek i en het panna med olja, ett par 
minuter på varje sida.

Morotsallad, bara att blanda ihop.

Inga kommentarer: