söndag 15 januari 2012

Lillråg med frö och äpple



Sattes igår kväll - gräddades till frukost. Trevligt med koriandern som bryter igenom.

1 äpple, gärna svenskt syrligt
1/2 jästpaket
5 dl kallt vatten
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1 rågad tsk kummin
1 tsk hela korianderfrö
1 tsk salt
1 msk olja
+ – 9 dl rågsikt (vilket ju är en blandning av råg- och vetemjöl)

Igår: Finriv ett skalat äpple. Jag tog ett svensk syrligt. Blanda jäst, kallt vatten, olja, kryddor, salt och fröer. Rör ut så vattnet löst jästen. Häll på mjöl och rör till en smidig deg. Den kan gärna vara lite kladdig. Låt jäsa i kylen, i en väl tilltagen bunke under natten under plastfolie - eller som i mitt fall - en isärriven fruktpåse från ICA . På morgonen så kilar man upp, bakar ut ett 20-tal små frallor, låter jäsa ca 40 minuter (under vilka man kan relaxa lite igen under täcket) gräddas sedan i ca 10-15 minuter på 225 grader.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag kom över din blogg av en slump när jag googlade på något recept, och jag blev så glad! Jag är vegetarian och har också visionen om att få ihop god mat till vardags, utan att det ska behöva bli halvfabrikat och pasta jämt och ständigt. Alla dina recept var så fräscha och genuina och gav mig ny inspiration. Så fortsätt gärna att laga och uppdatera! :)
/ Elin

Fröken Dill sa...

Äpple i bröd, det vill jag testa!

Kocken sa...

Kul Kul välkommen åter.

Och visst fröken dill det tycker jag!

Anonym sa...

Låter jättegott med äpple i frukostfrallan!
Igår hade jag äpple i spenatsoppan!
Det gäller att ta tillvara juläpplena!
Kram mamma

Anonym sa...

Låter jättegott! Gör man en sådan lång jäsning i kyl?

Kocken sa...

Ja i kylen! Oj skrev jag inte det. Ska uppdatera genast!