
Förra helgen var vi och donade inför vintern på kolonilotten och tog upp det sista. Karin som jag delar lotten tipsade om att göra en soppa med palsternacka & curry. Resultatet blev jättegott, en mild söt soppa med fin liten curryton under. Att fritera egna palsternackschips är en riktig härlighet ni borde pröva.
Ca 400 gram palternacka
0.5 liter vatten
1 buljong
1/2 gul lök
1 msk olja
1 tsk god curry
1 klyfta vitlök
1/2 dl vitt vin
2 rågade msk creme-f
salt svartpeppar
+
5 dl olja till fritering
Ungefär samtigt så sätter du på 2 kastruller, en för fritering och en för soppan. Skala palternackan, hacka upp det mesta men hyvla en handfull chips med potatisskalare och lägg åt sidan. Hacka gula löken, fräs i 1 msk olja tillsammans med currypulvret, lägg på palsternackan och hackad vitlök, låt steka med någon minut, häll sedan på 0,5 dl vatten+buljong, låt koka tills palternackan är mjuk och fin, häll på lite vin och creme-f, koka mjukt, mixa slätt smaka av med salt å peppar.
Under tiden soppan kokar har frityroljan hunnit bli varm - pröva med ett chips först, det ska bubbla och knäppa. Man kan strö/gnida de ofriterade chipsen med lite salt innan. Släpp försiktigt ner chipsen med en tång, ett och ett, tag upp med en hålslev när de börjar bli gyllene - låt rinna av i ett durkslag.
Så här charmant kan en hemodlad palsternacka se ut:

1 kommentar:
Hemmagjorda chips rules!
Skicka en kommentar