lördag 23 oktober 2010

Palsternacksoppa med chips


Förra helgen var vi och donade inför vintern på kolonilotten och tog upp det sista. Karin som jag delar lotten tipsade om att göra en soppa med palsternacka & curry. Resultatet blev jättegott, en mild söt soppa med fin liten curryton under. Att fritera egna palsternackschips är en riktig härlighet ni borde pröva.

Ca 400 gram palternacka
0.5 liter vatten
1 buljong
1/2 gul lök
1 msk olja
1 tsk god curry
1 klyfta vitlök
1/2 dl vitt vin
2 rågade msk creme-f
salt svartpeppar
+
5 dl olja till fritering

Ungefär samtigt så sätter du på 2 kastruller, en för fritering och en för soppan. Skala palternackan, hacka upp det mesta men hyvla en handfull chips med potatisskalare och lägg åt sidan. Hacka gula löken, fräs i 1 msk olja tillsammans med currypulvret, lägg på palsternackan och hackad vitlök, låt steka med någon minut, häll sedan på 0,5 dl vatten+buljong, låt koka tills palternackan är mjuk och fin, häll på lite vin och creme-f, koka mjukt, mixa slätt smaka av med salt å peppar.

Under tiden soppan kokar har frityroljan hunnit bli varm - pröva med ett chips först, det ska bubbla och knäppa. Man kan strö/gnida de ofriterade chipsen med lite salt innan. Släpp försiktigt ner chipsen med en tång, ett och ett, tag upp med en hålslev när de börjar bli gyllene - låt rinna av i ett durkslag.

Så här charmant kan en hemodlad palsternacka se ut:

1 kommentar:

Torsk på Lax sa...

Hemmagjorda chips rules!