lördag 18 september 2010

Provköket – en glad amatör i svampskogen

Förra helgen cyklade jag och några kompisar ute till Nackareservatet för att leta svamp. Det blev lite av en ny teknik-fars då vi alla gick runt med GPS i Iphone obekymrade om att komma bort från varandra, sedan smsade och ringde vi kors och tvärs för att mötas upp igen. När vi litade på vårt förslöade lokalsinne gick vi käpprätt i fel riktning.

Vi hade en svampbok med och vågade för första gången plocka sorter förutom de säkra korten (kantarell & karljohan). Bland annat sandsopp – en av de vanligaste svamparna. Den ska vara ganska medioker att tillaga direkt – men vinner mycket på att torkas, ska tydligen då likna murkla smakmässigt. Och det finns massor av den i skogen. Skär man den itu så blånar den i snittytan. En korg resulterade dock bara i ett dricksglas volym när den väl var torkad.
Jag hittade dessutom fårticka, (som jag relativt snabbt kunde identifiera tack vare svampboken). Ett hett tips! Smaken var som att korsa en champinion och en shikate, en mild söt smak samtidigt tuggig och köttig.

Inga kommentarer: