torsdag 23 september 2010

Falafel med Ali Babas gurksås


Think outside the box. Think outside the stark sås & vit sås.

Inspirerad av Ali Babas falafel i SF -->

5 dl kikärtor, okokta men blötlagda i 2 dar
(frys in ett paket och plocka fram efter behov, jag brukar värma i varmt vatten på ngn minut)
1 dl sesamfrö
2 stora finrivna morötter
1 msk sambal olek
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
en rejäl hög hackad bladpersilja
minst 5 dl rapsolja till frityr
+
såsen:
hackad saltgurka
hälften majjo
hälften mat-yoghurt
kanske lite finriven vitlök
och en aning salt
+
sallad

Falafel: Mixa allt slätt. Blanda ner sesamfrö efter. Hetta upp en kastrull med oljan tills den börjar knäppa lite. Klicka försiktigt ner ca 1 msk per bit i oljan, det skall bubbla häftigt då temperaturen är tillräckligt hög. Tag upp då de ser gyllene och fina ut. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Sallad: Gott att finhyvla gul lök, blanda med hackad tomat, hackad persilja med en skvätt citron och salt.

1 kommentar:

Tomas sa...

Intressant! har blötlagt kikärtor och testar om 2 dar.. Tack för receptet!