tisdag 15 juli 2008

Frasiga vaniljkrämsbakelser


I helgen var jag på snabbvisit till London. Det vi gjorde mest var att strosa runt på olika marknader. Ny för mig var Broadway market i Hackney, en matmarknad i trevliga kvarter. Mycket att se och smaka.

Till fikat köpte vi köpte fantastiska portugisiska kakor, frasiga med vaniljkräm i. Här är ett fritt försök att efterhärma. Resultatet blev kanske inte helt likt med ändå väldigt gott. Bären (som inte fanns med i originalet) gjorde en perfekt syrlig kontrast mot det lena krämen.

8 små bakelser:

Kräm:
2 äggulor
1 msk maizena mjöl
2 msk socker
2 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker (eller gärna 1/2 äkta vaniljstång)
+ 1 äggvita

2 blad filodeg
2 msk smör (en margarin)

och 1 dl bär

Separera äggula och äggvita. Spara en äggvita i en kopp vid sidan. Vispa ihop allt (utom äggvitan) Koka upp försiktigt under kraftig omrörning tills krämen blir tjock. Ställ åt sidan, rör ner en av äggvitorna när såsen svalnat lite.

Formar: Jag använde små koppar som rymmer ca en dl i aluminium. Man kan också använda muffinsformar i teflon el dyl.

Klipp ut dubbla runda plattor i filodeg, ett par cm bredare än radien på formen. Pensla varje sida av filodegen med smält smör, pressa ner i formen (dubbelt). Kanterna veckar sig lite. Fyll på med ca 2 msk vaniljsås i varje form. Strö på några bär. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter på 200 grader. Låt svalna tills dom är ljumna innan servering.

ps det fanns mycket snygga cyklar här också!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm vad de var goda de här var Lina! Råkade ha ägg, grädde och filodeg hemma.

Kocken sa...

Härligt att höra!