lördag 17 mars 2012
Kolla! Rostad paprika soppa
I torsdags gjorde Provköket sitt första cateringuppdrag! Svenska tecknare / Iaspis / Kolla! organiserade en affischfestival med föreläsningar och workshop. Jag blev i egenskap av grafisk formgivare och matbloggare inbjuden att stå för maten. Antalet portioner var 130, vilket resulterar 50 liter soppa. Puh.. Men jag antog givetvis utmaningen!
På menyn stod rostad paprika och tomatsoppa med färskost och timjan. En klassisker i mitt kök och en mycket effektiv soppa sett ur matlagningstimmar räknat. Dessutom väldigt god! Fyllig, smakrik och mättande. Inför det stora koket gjordes flera mindre testkok där jag prövade olika sorters rostad paprika. Jag var till och med ute i förorten och köpte burkar för att hitta bästa varianten. Godast i särklass var ändå Fontanas paprika som gick att få tag på på närmaste ICA. Många av de andra låg i ett syrligt lag som blev allt för vasst.
Kvällen i helhet blev mycket lyckad. Många intressanta föreläsningar och även soppan fick många uppskattade ord! Kul kul.
Som tillbehör serverade vi levainbröd med olika röror och holländska lagrade ostar.
Länk till kolla! -->
130 portioner:
20 msk olja
33 lökar
52 klyftor vitlök
24 burkar rostad paprika + spad
34 burkar hela tomater + motsvarande "burkar" vatten
3 liter grädde
36 msk rödvinsvinäger
36 msk socker
52 grönsaksbuljong tärningar
20 tsk svartpepapr
20 tsk starkt paprikapulver
6 dl tomatpuré
15 tsk salt
+
10 krukor timjan
4 dl rostade pumpakärnor
10 burkar färskost (philadelphia)
Eller kanske ett mer måttligt kok för 6-8:
1 msk olja
2 dl grädde
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 burkar rostad paprika + spad (fontana)
2 burkar hela tomater + motsvarande "burkar" vatten
1,5 msk rödvinsvinäger
1,5 msk socker
4 grönsaksbuljong tärningar
0.5 tsk svartpepapr
1 tsk starkt paprikapulver
2 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
+
timjan
pumpakärnor
färskost
Hacka löken grovt, 'fräs i olja, skala och krossa vitlökskyftorna (behåll hela) låt steka med en stund. Häll ner i en kastrull, häll på paprikor med spad, tomater med spad, fyll på tomatburkarna med vatten, häll på. Koka upp. Smula ner 4 buljongtärningar, tillsätt 2 msk tomatpuré, 1 tsk starkt paprikapulver, 0,5 tsk svartpepapr, 1,5 msk rödvinsvinäger, 1-2 msk socker, ca 1 tsk salt. Koka mjukt i 10 minuter. Mixa sedan slätt med mixerstav. Tillsätt 2 dl grädde och koka mjukt. Smaka av med salt, socker, peppar och vinäger.
Servera med en stor klick färskost, timjan och rostade pumpafrön på topp. Enkelt!
Till brödet:
Fetaröra med örter:
1jätterör fetaost från munirs livs
1/2 liter turkisk yoghurt
1 stor knippa mynta
1 stor knippa koriander
hacka och mosa
Blåmögelost och färskost
lika delar
mosa
gott
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Oj, vilket jättekok! Soppa låter som smart mat till många. Tack för tipset om den bästa rostade paprikan, guld värt!
Trevlig helg önskar fröken Dill
Skicka en kommentar