tisdag 13 april 2010

Persisk persiljegryta med torkad lime och bockhornsklöver


Det persiska nederlaget får revanch! En helt fri tolkning av den goda gröna grytan man kan få på Göndals deli. Syrligt, kryddigt & beskt. Gott. Bockhornsklöver, persilja och torkad lime ger nya intressanta smakupplevelser.

2-3 portioner:
1 gul lök
1 små klyftor vitlök
1 torkad lime
1 tsk bockhornsklöver malen eller mortla själv
2 msk naturell olja
1/2 tsk krossad chilli
1,5 dl vatten
1 stor bunt bladpersilja
(1-2 dl Bönor tex kidney)
salt

Morotstsasiki:
2 dl yoghurt
1 liten morot, finriven
1 liten klyfta vitlök

Bulgur eller ris

Egentligen ska man ha ju bönor i såsen, men jag hade inga hemma så jag stekte på lite halloumi till.

Såsen. Krossa den torkade limen i en mortel. Det skall ha konsistensen av ett grovt pulver. Alternativt lägg den i blöt i en dag och finhacka. hacka gul lök och vitlök, stek mjukt i olja. Skölj / rensa persilja och hacka bladen grovt. Släng lök, persilja, lime och kryddor i en kastrull, tiullsätt vatten och olja, låt koka tills det mesta av vätskan tagits upp av limen / avsdunstat. Ca 15 minuter. Limen skall bli mjuk så provsmaka på en flisa. Mixa med mixerstav. Salta. Smaka av. Tillsätt eventuellt lite citron. Om du vill ha bönor också så blanda ner dom sist.

Tsasiski - riv morot, pressa ut vätskan, jag brukar göra det direkt i näven. Blanda ner i yoghurt - salta lätt, finriv vitlök och blanda ner, men ta inte för mycket för idén är att den skall vara en mild kontrast till den smakrika beska grytan.

1 kommentar:

Sofia sa...

Har fått smaka plock från Gröndals deli en gång och det var mycket gott. Tror de har influenser från inte bara det persiska köket.

Gillar din blogg!