onsdag 27 maj 2009

Kvällsfika: scones och snabb hallonsylt


Min goda granne och jag fick äntligen till den där fikan! Och det fick bli hemkunskapsklassikern scones som bjöds. En kompromiss mellan kaka och macka. Om tillbehören: mycket godare att göra sin egen sylt, och så snabbt gjort. Egentligen (enligt engelskt manér) skall det väl vara grädde till, men man kan ha lite färskost till också.

Scones 2 kakor:
(mycket väl mättande för 2 pers) (eller.. lite väl mättande för 2 pers) (i sanningens namn mådde 2 pers lite illa) (men det var det värt!)

4 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl yoghurt / fil (eller mjölk, men yoghurt godast!)
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 tsk bakpulver
Blanda mjöl salt bakpulver. Smula smöret i mjölet. Rör ihop med yoghurt. Skall dock ej knådas. Klutta ut två bröd på smörad plåt. Nagga och klyv i fyra delar. (fast det glömde jag!) Grädda i 225 grader. Tills dom ser aptitliga ut. ca 10/15 min.

Sylt:

3 dl hallon
3 msk socker

Koka upp och låt skjuda ett par minuter. Servera!


+ kanske en annan marmelad?
+ grädde eller färskost

och smör så klart!


Inga kommentarer: