söndag 15 mars 2009

Blandad rot-borstj med rosmarin & chevré - och - syrade rotfrukter


3 st 1/2 kg påse med vardera rödbetor / morötter / palsternackor. Man hinner göra hela syrningsproceduren medan soppan kokar.

-----------

Soppa

1/3 av rotfrukterna
1 gul lök
1 klyfta itlök
2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
1 msk citronsaft
svartpeppar
7 dl vatten
+
getost
rostade pumpafrön

______________

Skala och riv rotsakerna. Finhacka en gul lök &, fräs i olja i stor kastrull, skjut ner rotfrukterna samt en hackad vitlök. Fräs på en stund. Häll på rosmarin, buljong, 7 dl vatten (ca). Koka upp och sätt sedan på låg värme under lock, i 15 minuter. Tillsätt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite getost och rostade pumpakärnor.
___________

Resten av rotfrukterna går ner i en burk:

Syrade rotfrukter

2/3 av rotsakerna
1 msk salt
1 gul lök finstrimlad
+
saltlösning

En en litersburk (gärna med gummiring)
___

Nr 1 för att det här skall lyckas är renlighet. Koka upp en kastrull med vatten och diska noga och hett skärbräda, burk+gummiring, rivjärn diskbänk etc.


Koka upp 1/2 l vatten och rör ut 1/2 msk salt i. Låt svalna. Varva de grovrivna rotfrukterna & lök med 1 msk salt i en stor bunke. Pressa lite med en stekspade eller dylikt. låt stå och vätska sig en stund. (Kanske medan du gör & åter upp soppan) Stoppa sedan över i glasburken (den mycket rena glasburken eller hur), tag ett litet glas eller en ljuslyklta eller dyl. Pressa ner i burken så att vätskan stiger över. Fyll på med lite av det svalnade salta vattnet så att vätskan är ett par cm över grönsakerna. Pressa ner locket och spänn fast!

Låt stå i mörkt rumstemperatur i 12 dagar. Ställ i en större bunke då det kan vätska sig och "koka över". Ställ sedan i kylskåpet i set veckor. (kan behövas fyllas på lite saltlösning då vätskan krymper i kallt skick) Ett tips är att märka burken med datum.

Det är väl värt att vänta på detta mycket gott!

1 kommentar:

Christel Dell'Aquila sa...

Det här låter jättehärligt, den ska jag testa en kall vinterdag som idag. har precis upptäckt din blogg och gillar den JÄTTEmycket, kul och annorlunda!
/Christel