måndag 2 februari 2009

Laxsoppa med kokosmjölk & citrongräs


Jag skrev en haiku-dikt om denna:

De är lördag kväll
Kokosmjölk gör den mild och fin
Jag vill äta den

2 pers:

1 morot, i tunna strimlor
2 små fasta potatisar, i små bitar
1 gul lök, i klyftor
2 citrongräs
1/2–1 lime
1 cm ingefära, finhackad
1 bit (fryst går bra) lax, skuren i mindre bitar
1-2 champinioner, i klyftor
4 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 burk kokoksmjölk

Krossa "roten" på citrongräset, skär upp i ett par cm bitar. Koka upp med vatten kokosmjölk och buljong. Koka potatis i ett par minuter, koka med löken efter en liten stund. Smaka av buljongen med salt och chilli och lime. När potatisen börjar bli mjuk: släng ner morot, champinjoner och lax några minuter på slutet. Servera med färsk koriander klippt på.

Jag gjorde mungbönsbiffar med dip till. Mycket enkelt. Finns med i provköket i några olika varianter, bara att scrolla i historiken.

Inga kommentarer: