torsdagen den 28:e januari 2010

Linsburgare med bluecheesedressing


Kvällens hamburgertallrik elegant fotad med mobilkamera.

5 ganska stora biffar:
(två bör man nog äta om man skall bli mätt)
2 dl röda linser
1/2 gul lök
1 stor klyfta vitlök
1/ morot, finriven
1 tsk salt
1 msk tomatpuré
svartpeppar
(man kan ha kapris oliver eller ngt annat med smak i om man vill)
+
Sås: lika delar yoghurt och bluecheese samt 1/10 majonäs. Mosa / rör ihop, smaka av med salt och peppar. God!
+
Hamburgerbröd i valfri form (här 1/4 pitabröd)
saltgurka är gott!
+ sallad och det där

Blötlägg linser i ljummet vatten i 30 min minst - smaka på en så den är tuggbar först. Jag hackar löken, river moroten, river vitlöken och mixar sedan ihop allt. Man kan smaka av smeten så den känns tillräckligt salt. Hetta upp en stekpanna med olja, stek så det blir fin färg på båda sidor, sänk sedan värmen och sätt ett lock över och låt eftersteka i 5 minuter. Vegobiffar är utmärkt matlåda förresten.

tisdagen den 26:e januari 2010

Wokad vitkål med lax och apelsinyoghurt


Snabbmat som smakar fint.

Hyvlad vitkål (mest)
skuren purjo
hyvlad morot
ev lite broccoli eller något annat med grön kulör
+
lite apelsinsaft
finriven grönsaksbuljong
kokos
+
lax
+
turkisk yoghurt 2 dl
skal av 1/2-1 apelsin (smaka av)
salt
1/2 chilli

Jaha. Det här går snabbt. Använd en osthyvel och hyvla kål och morot skär purjo tunt. Hetta upp en panna med olja och stek, pressa efter en stund lite apelsinsaft över woken. Finriv lite grönsaksbuljong och blanda ner. Toppa gärna med kokos.

Samtidigt: Stek laxen i smör på mjuk temperatur. Pressa lite apelsinsaft här också vettja! + Salt och chilli.

Apelsinyoghurten rör du bara ihop.

söndagen den 24:e januari 2010

Pannkaksbrunch


I helgen skulle jag bjuda min bror + tjej på pannkaksbrunch på färgfabriken och matinéfilm på tellusborgsbiografen (bestämdes den 24 december). Ett litet hägersten-upplevesepaket. Men färgfabriken hade stängt för renovering så jag fick fixa själv. Självklart härmade jag friskt från orginal-buffén: ädelostcréme med päron, Hemmalagad pesto - banan & chokladsås. En syrlig hallonsås. Bland annat!

På menyn:

Salta:
ruccolapesto
ädelostcréme + päron

Söta:
snabb hallonsylt+grädde
chokladsås+banan
+
Amerikanska med sirap

Grundrecept på pannkakor 4 port:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

Vispa ihop. Först ägg och sedan hälften av mjölk+vetemjöl och sedan resten. Bra om den får stå en stund i kylskåpet innan man steker. Stek i smör det är gott.

------

Amerikanska plättar
1 ägg
2 dl yoghurt (vanilj är gott)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
lite smält smör

Vispa ihop. Smeten blir mycket tjockare än pannkakssmet. Mer som muffinssmet. Skall stekas strax innan servering, i smör gärna. Varje plätt är 1/2 dl ungefär.

Vi såg filmen Ponyo på klippan vid havet av Miyazaki. Tyvärr hade jag missat att det var svensk-dubbat och att 75% av biopubliken var barn. Men vad gjorde det. Den var fantastisk fin! Jag älskar denna skruvade havsestetik. Se den.

Hallonsylt och chokladsås


Sweetness. Enkelt!

Hallonsås:
1 paket hallon
1/2 dl socker

Koka mjukt i 10 minuter sedan klart.

Chokladsås:
1 dl socker
1 dl vatten
3/4 dl kakao
1 msk smör
nypa salt

Koka i 10 minuter, toppa med lite kokos!

+banan & grädde

Det där till höger är en amerikansk pannkaka.

Ädelsostcréme



Blanda lika mängd ost & turk-yoghurt (eller creme fraiche)

Mosa med gaffel eller mixa med mixerstav.

+ päron är icke tokigt

Ruccolapesto med cashewnötter


Såhär. Eller på pasta.

En rejäl näve ruccola, typ 4 dl
1 dl cashewnötter
1/2 dl finriven parmesan
1 tsk citronsaft
1 dl olivolja more or less
salt och peppar

Mixa. Smaka av med salt och peppar. Reglera konsistensen med olja.

Avocado och paprika var gott till.

onsdagen den 20:e januari 2010

Konsumlax i kokosmjölk


Den här är inspirerad av en lunchlåda folk på mitt kontor brukar köpa från Konsum. Jag har aldrig smakat den. Men tittat på den. Frågat lite. Och funderat. Smakanalyserat i min fantasi. Kom fram till det här:

3 port:

2 laxfiléer
1 burk kokosmjölk
1/2 gul lök
1 paprika
1 morot
2 citrongräs
3 cm ingefära
2 msk thaipasta i detta fall TOM YUM som egentligen skall vara i en klar sås utan kokosmjölk, men det här blir också prima.
+
Toppa kanske med lite thaibasilika eller koriander
+
matvete eller ris
sallad

Skär lökhalvan i stora bitar. Hacka vitlök grovt. Fräs´oppet. Banka lite på citrongräset och dela ett i några bitar. Släng ner det och grovt hackad ingefära. Häll på kokosmjölk och thaipasta. Koka upp och låt sedan skjuda under lock i 10 minuter. Släng sedan på moroten i tjusiga diagonala snitt. Skär laxen i bitar och släng ner den och paprika några minuter. Smaka av med salt och peppar. ( i tom.yum pastan är det en hel del chilli och syra) Just det! Jag redde den lite också med maizena.

Jag glömde ju att säga att den är perfekt som matlåda också!

Broccolioppa med grönpeppar och äggröra


Mycket soppor i vinter. Bara broccoli kan vara lite lamt tycker jag och det är roligt att spetsa till den på ngt sätt. Grönpeppar gör just detta. Macka ska det ju vara till, på rågbrödet passar den här äggröran perfekt. Krämig, smakrik och allmänt bra.


Äggröra 2-3 port:
2 ägg
1 msk majonäs
2 msk yoghurt eller creme-f
1/2 dl finriven parmesan
1 liten saltgurka
2 cm finhackad purjolök
salt pepper

Hacka ägg, purjo och salgurka. Rör ihop med resten och smaka av!


Soppa 2-3 port:
1 stånd broccoli
3 charlottenlökar
2 klyftor vitlök
1-2 tsk vitvinsvinäger (eller vin fast lite mer isf)
1 tsk grönpeppar (i spad)
1 dl grädde
1 grönsaksbuljong
6 dl vatten
salt peppar

Fräs lök och vitlök i kastrull - släng ner allt annat - koka tills broccolin är helt mjuk, mixa sedan slätt. Smaka av med salt peppar.

lördagen den 16:e januari 2010

Banan-morot-citron-kardemumma


Även lättjan är uppfinningarnas moder. Kan man inte pallra sig iväg till ICA när sötsuget sätter in så får man utforska de resurser som finns att tillgå. En banan. En morot och kardemumma. En saftig kaka som höjs upp av citronsaften man pressar över på slutet.

2 ägg
1,5 dl socker
25 gram smör
skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
1 morot (finriv)
1 banan (mosa)
15 kardemumma kapslar (mortlade grovt)
1/2 dl naturell yoghurt
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
+
1/2 citron att pressa över
samt lite florsocker

Smält smöret. Vispa ägg och socker gärna med elvisp så det blir pösigt. Riv citronskalet och rör ner, rör ner citronsaft. Rör ner smör, mosad banan, riven morot, kardemumma och yoghurt. Blanda mjöl ihop bakpulver på sidan, rör ner med resten. Smörj en form (valfritt ströbröd) och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter på 175 grader. Låt svalna innan ni skär upp. Pressa citron över den uppskurna kakan och pudra (mest av estetiska skäl) med lite florsocker!

fredagen den 15:e januari 2010

Stuvade makaroner 2.0


Trattkantareller idag också! Jag hade ett paket makaroner hemma och började fundera på hur man kunde uppdatera klassikern stuvade makaroner, lite risottoinspirerat. Mycket gott!

3 portioner:
5 dl makaroner
2 dl torkade trattkantareller
1/2 svampbuljong
3 charlottenlökar
2 rejäla klyftor vitlök
1 dl grädde
1 dl riven parmesan
bladpersilja eller basilika

Koka makaronerna al dente. Sila av. Fräs under tiden finhackad lök i olja, mortla svampen till ett grovt "mjöl" - fräs med löken, häll sedan på 2 dl vatten och buljong. Låt koka ihop så ganska mycket vätska försvinner. Häll på grädde och koka upp - häll sedan på makaronerna och låt koka med en stund. Tag från plattan finriv parmesanen och rör ner. Smaka av med salt och peppar. Grovhacka ngt grönt och rör ner vettja! Servera med en god krispig sallad med vinegrette så får du lite tuggmotstånd och syra till. Slurp.

torsdagen den 14:e januari 2010

Trattkantarellsoppa med sherry


Vinter å kyla å gömmor med goda torkade saker.

2-3 portioner:
5 dl vatten
2 dl torra trattisar
1 dl sherry (min var ganska torr - man kan pröva med lite mindre först om det är en söt variant)
3 sharlottenlökar
1 dl Creme fraische (eller lite mer)
1 svampbuljong
1 msk ljus soja
1 klyfta vitlök


Blötlägg svampen. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt svamp,vatten och buljong - koka i 10 minuter. Mixa sedan soppan. Tillsätt sherry och creme-f, koka upp mjukt, Smaksätt med soja och svartpeppar. Mackan? Rågmacka med gräddädel, mums!

onsdagen den 13:e januari 2010

Den lilla röda falafeln



Falafel kan ju varieras som vilken rätt som helst. Normalt sätt brukar jag ha persilja i men här kommer smaken från paprika och tomat. Gott! Att fritera är faktiskt något många är rädda för i onödan. Det blir mycket godare + att det går snabbare än att steka. Oljan sparar du i en burk till nästa gång.

6 dl blötlagda kikärtor, ej kokade Läs om det här:
1 msk paprikapulver
1 tsk chlliflarn
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpure
1 finriven stor morot, behövs för att det inte skall bli för torrt
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
knappt 1 tsk salt
1/2 dl sesamfrö
5 hackade soltorkade tomater
+
olja till fritering
+
Tsasiki:
2 dl naturell eller grekisk yoghurt
1 dl grovriven gurka (pressa ur saft med i handen)
1 klyfta vitlök
salt och peppar
+
Lite god ost (här kryddost), rödkål, purjo, paprika, morot, pitabröd, till exempel!


Tsaiki - blanda ihop. Gott om det får stå coh dra till sig under tiden du lagar falafeln.

Mixa alla falafelingridieser så slätt som din mixer mäktar, utom soltorkade tomater som du rör i efter. Smeten blir ganska lös. Hetta upp en kastrull med olja. Det behöver inte vara hela kastrullen full men falafelbollarna skall täckas helt av olja. Ploppa ner ca en rågad matsked per boll, man behöver inte rulla den utan den blir fin ändå. Putta / rulla ner bollen i oljan så skvätter det inte och du slipper bränna dig! Fyll upp kastrullen så gott det går, men bollarna skall ej "röra" varandra. Fritera i ett par minuter tills falafeln får en gyllene färg. Fiska upp med hålslev och låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper som suger upp överflödigt fett.

måndagen den 11:e januari 2010

Sojabakad lax med linsgremolata


Gremolata - en lätt pastasallad är en sommarfavorit! Här är en vinterrustad variant. Det ser kanske lite tråkigt ut men det smakar mycket roligt.

2 portioner:
2 dl gröna linser
stor näve bladpersilja
rivet skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
1 tsk ljus japansk soja
1 vitlöksklyfta
några körbärstomater
riven parmesan
+
2 laxbitar
1 msk japansk soja
1/2 citron i skivor
+
2 st klickar creme fraische

Koka linserna i saltat vatten - låt dem inte bli överkokta utan ha lite spänst kvar. Sätt ugnen på 175 grader. Riv skalet av citronen. Lägg laxen på en lätt oljad plåt. Pensla med japansk soja, pensla i flera omgångar och skär upp halva citronen lägg på skivorna. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. När linserna är klara häll av vattnet och spola med kallt vatten, låt rinna av. Finhacka persiljan. Finhacka vitlöken. Rör ihop i en bunke, persilja, linser, vitlök, soja, olja, blanda ner riven parmesan och ett par skivade körsbärstomater. Hoppas det smakar. Annars får ni smaka av med lite mer salt och peppar det brukar göra susen.