onsdag 13 januari 2010
Den lilla röda falafeln
Falafel kan ju varieras som vilken rätt som helst. Normalt sätt brukar jag ha persilja i men här kommer smaken från paprika och tomat. Gott! Att fritera är faktiskt något många är rädda för i onödan. Det blir mycket godare + att det går snabbare än att steka. Oljan sparar du i en burk till nästa gång.
6 dl blötlagda kikärtor, ej kokade Läs om det här:
1 msk paprikapulver
1 tsk chlliflarn
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpure
1 finriven stor morot, behövs för att det inte skall bli för torrt
1 msk olivolja
2 klyftor vitlök
knappt 1 tsk salt
1/2 dl sesamfrö
5 hackade soltorkade tomater
+
olja till fritering
+
Tsasiki:
2 dl naturell eller grekisk yoghurt
1 dl grovriven gurka (pressa ur saft med i handen)
1 klyfta vitlök
salt och peppar
+
Lite god ost (här kryddost), rödkål, purjo, paprika, morot, pitabröd, till exempel!
Tsaiki - blanda ihop. Gott om det får stå coh dra till sig under tiden du lagar falafeln.
Mixa alla falafelingridieser så slätt som din mixer mäktar, utom soltorkade tomater som du rör i efter. Smeten blir ganska lös. Hetta upp en kastrull med olja. Det behöver inte vara hela kastrullen full men falafelbollarna skall täckas helt av olja. Ploppa ner ca en rågad matsked per boll, man behöver inte rulla den utan den blir fin ändå. Putta / rulla ner bollen i oljan så skvätter det inte och du slipper bränna dig! Fyll upp kastrullen så gott det går, men bollarna skall ej "röra" varandra. Fritera i ett par minuter tills falafeln får en gyllene färg. Fiska upp med hålslev och låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper som suger upp överflödigt fett.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar