måndag 11 januari 2010

Sojabakad lax med linsgremolata


Gremolata - en lätt pastasallad är en sommarfavorit! Här är en vinterrustad variant. Det ser kanske lite tråkigt ut men det smakar mycket roligt.

2 portioner:
2 dl gröna linser
stor näve bladpersilja
rivet skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
1 tsk ljus japansk soja
1 vitlöksklyfta
några körbärstomater
riven parmesan
+
2 laxbitar
1 msk japansk soja
1/2 citron i skivor
+
2 st klickar creme fraische

Koka linserna i saltat vatten - låt dem inte bli överkokta utan ha lite spänst kvar. Sätt ugnen på 175 grader. Riv skalet av citronen. Lägg laxen på en lätt oljad plåt. Pensla med japansk soja, pensla i flera omgångar och skär upp halva citronen lägg på skivorna. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. När linserna är klara häll av vattnet och spola med kallt vatten, låt rinna av. Finhacka persiljan. Finhacka vitlöken. Rör ihop i en bunke, persilja, linser, vitlök, soja, olja, blanda ner riven parmesan och ett par skivade körsbärstomater. Hoppas det smakar. Annars får ni smaka av med lite mer salt och peppar det brukar göra susen.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Linser äter i alla fall jag alldeles för lite av. DET längtar jag efter så här års!
Hälsar fröken Dill