torsdagen den 30:e oktober 2008

Rödbetsfalafel med körsbärssalsa


Någon kanske läste om den där påsen med rotsaker mina föräldrar lämnade utanför min dörr? Det var VÄLDIGT mycket i den. Jag har lagat och lagat och lagat och jag har precis passerat hälften. Fördelen är att man kommer på oväntade sammanhang där rotsakerna kan slinka ner – scanna av senaste månadens provköksmeny - rotsakerna infiltrerar lite överallt. Idag prövade jag att göra rödbetsfalafel. Smakade helt otroligt bra faktiskt! Salsan görs på minuten.

Falafel för 2:
3 dl okokt - blötlagda kikärtor
(se provköket 29 sep)
1 rödbeta mellan size - riven
1 klyfta vitlök - riven
1 buljongtärning
1/2 msk spiskummin
1 liten rödlök, hackad
1 msk sesamfrö

Mixa till en så jämn smet som möjligt.

Rulla till köttbullsstora bullar. Stek på medel temperatur i 10-15 minuter. Vänd på bullarna då och då så det inte bränns, sänk temperaturen om bullarna börjar se brända ut. Dom bör steka igenom ordentligt.

Salsa av körsbärstomater för 2:

6 körsbärstomater
1 msk inlagd paprika
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk tamarindpasta (eller halv lime)
1/2 tsk salt
1 msk olivolja

Mixa - och servera till falafeln

+ fetaost
+ hackad persilöja
+ finstrimlad purjo
+ rostat pitabröd

Lycka till!

onsdagen den 29:e oktober 2008

Äggröra över Berlin


En fantastiskt god röra inspirerad från en macka jag åt en gång i Berlin. Oj vad det har tjatats om den där mackan - fråga mina kompisar.. det är ju delvis för deras skull den här bloggen har kommit till. Jag har i alla tider tjatat och försökt tvinga på dem mina recept. Nu finns provköket som ventil och dom får vara ifred, de små liven.

För en–två:

1 ägg
1/2 dl riven parmesan
1–2 msk majonäs
en liten näve färsk timjan
lite finhackad purjo
en skvätt citron

Koka ägget och hacka det grovt - hacka timjan. Rör ihop med övriga ingredienser.

Tomatsoppa med asiatisk smaksättning


♥ tomatsoppa

1 burk hela tomater
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten palsternacka (kan bytas mot morot)
1/2 dl röda linser - fungerar som redning
2 msk fisksås
1 msk sweet chilli (eller tomatketchup)
1 tsk tamarind pasta (eller halv lime)
1,5 dl kokosmjölk
1 tsk oregano
1/2 tsk salt

Fräs hackad lök, vitlök, linser och palsternacka några minuter i en msk olja. Häll sedan på tomaten, klipp sönder tomaterna i kastrullen lite grovt. Fyll burken med vatten och häll på, tillsätt fisksås, sweet chilli och tamarind pasta - låt puttra under lock i 10 minuter. Tag från plattan och mixa soppan helt slät. Blanda ner kokosmjölk och oregano samt en halv tsk salt. Klart.

tisdagen den 28:e oktober 2008

Aubergine-timjan pasta


Gremolata är en av mina absoluta favoriträtter (upplagd på provköket 12 april). Det är en kall pastasallad med massor av persilja, citronskal/saft och vitlök. Smakar fantastiskt. Bra på vår och sommar, när man känner för att äta lätt. Nu är det höst. Här är en för årstiden anpassad, varm variant med vissa utbytta ingredienser. Citronen och parmesanen sätter dock fortfarande karaktär.

2 portioner:

1/2 mindre aubergine
1 liten röd lök
1 stor klyfta vitlök
1 citron
timjan
mycket parmesan
pasta lagom mängd

2. Koka pasta eller nudlar (detta är en slags japanska bovetenudlar)

3. Under tiden: Riv av skalet på 2/3 citron, med hjälp av ett rivjärn (gärna på det grova) Skär aubergine i 1/2 cm breda skivor och skär dom i kvartar. Stek i olivolja i ett par minuter tills dom börjar få färg - strö salt över samt en aning pressad citron, stek sen vidare tillsammans med finhackad rödlök och finriven vitlök tills löken blir mjuk. Smaka av aubergine med salt och citron. tag från värmen. Hacka 1/4 kruka färsk timjan, rör ner det samt citron skalet. Rör ner pastan och smaka igen av med salt och citron, häll ngn matsked med olivolja över. Servera med rikligt med parmesan samt en god sallad.

måndagen den 27:e oktober 2008

Rödbets-linsgryta med indisk kryddning


Jag hittade ett nytt livs idag! Jag bor i Aspudden och brukar gnälla över att det inte finns några bra livs med asiatisk eller indiska livsmedel i närheten. Idag tog jag en promenad hemåt efter ett möte vid mariatorget, på Hornsgatan ungefär mellan Hornstull & Zinken hittade jag en liten men späckad butik! Märkligt med historien är att i butiken sitter samma man som ibland säljer kläder på hötorget på lördagarna. Jag har fått för mig att han är av pakistansk härkomst. Han ser rätt stereotyp ut med lång skjorta, skägg och lite kajal runt ögonen. I ståndet är utbudet både galet och fantastiskt, nätbrynjor i neon eller blommiga dräkter med enorma axelvaddar. Jag har köpt en skjorta med massa draperingar som varit min fin-gå-ut-skjorta i 2 års tid, samt en liten bomullsjacka i frackmodell jag verkligen nött på - för blott en tjuga styck. Jag brukar gå dit ibland enkom för att kolla in just detta utbud. Nu visar det sig att samme man driver ett livs 5 minuters promenad från mitt kontor; Papadam-förpackning och currypastor, även det 20 kr styck - som hittat!

Om maten: Faktiskt jättegod.

3 msk olja
2 tsk spiskummin
1 tsk fänkål
2 tsk paprikapulver
2 tsk gurkmeja
3 cm ingefära
1 stor gul lök
2 stora rödbetor
2 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljong (eller grönsaks)
Om finns: 1 dl inlagd mango

+ feta ost

Fräs hackad gul lök, linser och kryddor i oljan i 5-10 minuter, finhacka ingefära och vitlök och stek med sista stunden. Skär rödbetan i 4 klyftor - skär sedan 1/2 cm skivor. Koka upp linser och rödbetor med 5 dl vatten. Finns det mango tag även det skär upp i mindre bitar - det ger både sälta och en god syra. Låt puttra under lock tills vätskan nästan är uppsugen, det tar ungefär 10 minuter.

Koka ris eller matvete till. Servera med smulad feta ost, kanske lite koriander eller persilja. Jag gjorde en sallad med pressad citron också.

Inlagd mango, även den för en tjuga: (obs den är inte söt utan syrlig salt, götti)

lördagen den 25:e oktober 2008

Koreanska pannkakor med lätt modifikation


Lördagsnöje: Brorsan & Anna över på middag och en omgång trivial pursuit. Jag var mest stolt över att ha svarat rätt på frågan: vilka två tal är 17 delbart med? (rätt svar längst ner) Men min bror tog ändå hem det – vilket var ganska väntat. Han var faktiskt i kvartsfinal i vi i femman en gång i tiden. En sk snapper-hjärna. Att mixa upp lite rotfrukter i pannkakan var dock gott, ja man kan nog se det som en seger i sig.

Pannkakssmet
3 ägg
2 dl mjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 liten zuccini, grovt riven
1 palsternacka, grovt riven
1/5 kålrot, grovt riven

såsen
1 dl jornötter
1/2 dl ljus soja
1/2 dl sweet chillisås
1 riven vitlöksklyfta
1/2 dm finhackad purjo
sesamfrö
sesamolja 1 tsk om finns hemma
1 välpressad lime
(och kanske lite basilika eller nåt)

Pannkakor: Vispa ihop pannkakssmet med grönsaker och allt och låt dra några minuter, stek på ganska hög värme några minuter på båda sidor. Olja är bra att ha i panna. Sås:Hacka jordnötter och rör ihop med övriga ingredienser. Skeda över såsen vid servering. (rätt svar 1 och 17)

onsdagen den 22:e oktober 2008

Zuchini & palsternackswok med halloumi


Krispig middag.

Palsternackan blir ofta ihopföst med andra rotfrukter men den klarar sig bra på egen hand också! Speciellt med en gnisslig bit halloumi som sällskap.

2 pers:

1/2 liten zuccini
1 stor palsternacka
1 liten röd lök
1 klyfta vitlök
2 cm ingefära
citron
1 tsk curry
en näve bönor
salt

Halloumi

+ yoghurt om finnes

Skär palsternackan i tunna skivor, zuccini i lite större skivor, hyvla vitlök i tunna skivor, hacka rödlök och ingefära, fräs allt i olja på en gång- smaka av med salt peppar och citron, eventuellt lite curry, stek med bönor på slutet.

Stek halloumi vid sidan och servera på en gång!

Det vore nog gott till med en yoghurtsås med lite lök och salt & örter. Min yoghurt hade blivit sur så jag fick skippa den delen. Det var dock en delikat torr-middag!

Jag gjorde en sallad med rättika, persilja och tomat också.

måndagen den 20:e oktober 2008

Paprika & olivbiff


Jag tycker det är kul att exprimentera med olika smakkombinationer i vegetariska biffar. Paprikan har sött och syrligt i sig som gör sig bra med det salta, lite beska i oliverna. Första gången jag prövade att ha yoghurt i - vilket gjorde biffarna saftiga. Jag åt bulgur & en ratatouilleportion från frysen till. Annars skall dom här biffarna följa med till kontoret och vara min lunch i några dagar.

4 portioner:

4 dl blötlagda (ej kokade) kikärtor
1 dl yoghurt
1 msk ljus soja
1 grönsaksbuljong
2 klyftor vitlök
1/2 dl sesamfrö
1 dl inlagd paprika
1 dl urkärnade kalamataoliver


Mixa i hop till smet. Stek på båda sidor och lägg ett lock på och sänk värmen. Stektid ca 8-10 minuter. Om det blir kondens och biffen mjuk - tag av locket precis på slutet och stek på den mjuka sidan så den blir knaprig igen.

lördagen den 18:e oktober 2008

Borstj med chévrekräm



Det går alltid hem med en borstj.

1,5 liter vatten
1/2 kg rödbetor
1/2 kg andra rotfrukter
potatis, palsternacka, morot
2 klyftor vitlök
1 stor gul lök
2 grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1 msk timjan

chevre skiva
1 dl matyoghurt

Soppan: Hacka en gul lök fint och stek i 1 msk olja i en stor kastrull. Skala rödbeta, samt övriga rotfrukter och riv på det grova. Fräs med löken en stund. Tillsätt riven vitlök, buljong, timjan samt 1,5 liter vatten. Koka upp, sänk sedan värmen och låt koka under lock i 20 minuter. Smaka av med salt (jag använde japansk soja också).

Chevreröra: mosa ihop en bit chevre med yoghurt.


Servera soppan med en klick chévreröra i. Jag hade även som tilltugg - hoummus med rosmarin och citron på gott bröd från Gateau. Efter detta spelade vi trivial pursuit. Det gick faktiskt hyfsat.

Lins- & morots-enchilada


En gammal favorit från mitt kök.

Två pers:

1 dl röda linser
1 lök
2 mörötter
1 kyfta vitlök
1/2 grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
knappt en halv citron
1 dl riven parmesan. eller mer!
lite grönt typ persilja eller koriander

2 enchilada bröd

Koka 1 dl linser med 2 dl vatten och 1/2 tsk salt i knappt 10 min, på låg värme under lock.

Hacka gula löken, riv moroten grovt, stek i olja tillsätt efter en stund vitlök och pressa citron (kanske en halv), riv en halv grönsaksbuljong och smula över. Stek till blandingen blir mjuk. Häll av vattnet från linserna och blanda ner. Tag från plattan - blanda ner kryddgrönt.

Tag en ren torr stekpanna - lägg ett enchilada bröd och fyll halva sidan strö ost över. Vik dubbel. Stek på båda sidor. Serveras med en sallad.

fredagen den 17:e oktober 2008

Kikärt-cigarrer med kokos och sallad med dip


Om Iran och Thailand skulle få ett barn - alltså deras matlagning. Så kanske det skulle bli den här gulliga lilla filuren:

2 pers:

"Cigarrer":
4 dl blötlagda okokta kikärtor (se provköket 29 sep)
1/2 gul lök
1 msk inlagd koriander - alt några kvistar med färsk
några dustar med gurkmeja
1 tsk salt
1 cm hackad ingefära

Mixa detta fint & gör cigarrer, rulla sen i kokos (jajemen nu kör jag hårt på kokos). Det kan verka som om det inte kommer att hålla ihop men det löser sig i pannan - efter en stund.

Stek på mellanvärme i 10 minuter med ganska mycket olja. När cigarrerna får färg på alla sidor - lägg ett lock på och stek på lägre värme en stund. Dom är klara när dom fått färg och verkar fasta.

+ sallad
hyvlad kål
hyvlad morot
hyvlad zuccini
purjo
paprika

Samt en dip

1/2 dl sesamolja
1/2 dl ljus soja
1/2 dl sweet chilli
1/2 finhyvlad vitlök
några svättar med fisksås om du så önskar!

Dippa både sallad och "cigarrer" i dippen i en liten skål vid sidan. Jag åt med pinnar. Dip dopp.

onsdagen den 15:e oktober 2008

Kokos & kyckling


Här om dagen kom jag på: kokos. Varför använder jag aldrig det? Det kostar knappt ingenting, smakar mycket. Jag använder mycket kokosmjölk i maten – men man kan ju använda själva "fruktköttet" också, eller nötköttet kanske det kallas då. Eller så kallar vi det bara kokos.. Här om dagen gjorde jag kokosfyllda äpplen. Idag en huvudrätt: indisk gryta. Det blev faktiskt succé! Tycker en enhällig jury (bestående av mig själv samt en matlåda).

2 portioner:

1 dl kokos
1 gul lök
1 kycklingfilé
1 vitlök solo
1 morot
1/2 dm zuccini
1 dl matyoghurt
1 dl russin
1 tsk salt
1/2 citron
1 msk curry (jag har bolsts currypowder - köp gärna ngn form av indisk curry!)

Hacka lök & vitlök. skär kyckling, morot och zuccini i mindre bitar. Hetta upp 1 msk matolja i en stor stekpanna, häll ner kokos / curry / grönsaker och kycklingen på en gång. Stek en stund och rör om då och då, pressa sen över en halv citron och tillsätt russin och salt. Låt steka på låt värme under lock. När kycklingen verkar fast - sänk värmen och rör ner yoghurt. Låt skjuta försiktigt i ngn minut. Servera med ris eller bulgur och en god sallad. Jag rostade en matsked kokos och strösslade på tillsammans med lite chiliflakes. Det var smarrens det här.

tisdagen den 14:e oktober 2008

Kardemumma-äppelmos


1 kg äpple (svenska please)
1/2 dl vatten
2 dl socker
20 kardemummakapsar

Hacka äpplen med skal och allt - dock urkärnade. Skär bord bruna eller skadade delar. Lägg i ett kärl med vatten så att bitarna inte blir bruna. Häll bort vattnet när alla bitar är klara. Koka upp + 1/2 dl vatten i stor kastrull med lock, sänk värmen och skjud tills moset är lagom chunky. Rör ner sockret och mortlad kardemumma på slutet. Frys in i lagom portioner (det du inte använder på en gång) och ta fram efter behov.

Rödbetssallad med linser och getost


En efterhärmad sallad som jag + familj åt i somras på Blå porten, Djurgården. Blå porten är ett bra ställe för kändisspotting. Den här gången satt hela stora familjen Malmsjö vid ett långbord intill - säkert tjugo pers. De skålade och hade det fint och var allmänt som man kan tänka sig en familj med teaterpersonligheter. Marie Göransson jamsade med barnbarnet med sin djupa röst. Jan Malmsjö på kortsidan, härligt skrockade. Vi satt lite tysta intill och åt rödbetssalladen. Den var god!

3 personer:

6 rödbetor
gröna linser 2 dl
3 msk rostade pumpafrö (pinje, valnöt)
150 gram ost getost

+Blandad sallad, jag hade:
Tunt skivad purjo
Isbergsallad
Ruccola
Körsbärstomater
Fint skivad zuccini

Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk fransk senap
1 tsk honung

Koka rödbetorna och linserna till lagom konsistens. Skaka ihop dressingen i en burk med lock. Hacka & blanda resten.

söndagen den 12:e oktober 2008

Fiskbiffar med smörstekta rotsaker och en sjukt god sås


Anja lärde mig såsen. Syrlig fantastisk! Gör vilka fiskpinnar som helst till en gourmetmiddag. Biffarna är dock långt från fiskpinnar - en liten delikatess för sig. Hurra för kokkonsten!

Fiskbiffar:
1 bit lax (fryst portionsbit)
1 bit sej motsvarande mängd
1 potatis
1 msk citron
1/2 tsk salt
5 cm purjo
en liten bit röd paprika
sesamfrö

Smörfrästa rotsaker:
Lagom med blandade rotsaker i bitar
smör
persilja

Gurksås:
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl riven gurka
1 krm cayennepeppar

Biffar: Mixa tinad fisk med en finriven rå potatis, blanda ner salt, finhackad purjo och finhackad paprika. Blanda ner citron precis innan stekning. Stek på medelvärme några minuter på varje sida. Häll över sesamfrö på den ogräddade sidan. Stek till biffarna får fin färg.

Rotsaker: Koka rotsaker i lättasaltat vatten till dom är lagom mjuka. Stek med smör och en nypa salt (och ev socker). Servera med hackad persilja.

Såsen: koka upp buljong, vin och creme fraishe försiktigt. Riv gurka och pressa ut överflödig vätska. Tag från plattan och rör ner gurka och vinäger samt cayennepeppar. Låt svala lite innan servering.

Frästa äpplen med rostat pumpafrö & kardemumma


Lite lagom efterrätt

Per person:

1 äpple
1 msk russin
några kaplsar kardemumma mortlad
yoghurt av turkisk karaktär
honung
1 tsk pumpafrö

Hacka äpple och stek i lite smör ringla lite honung över och kardemumma. Servera med turkisk yoghurt och lite mer honung. Rosta pumpafrö på topp och en klick yoghurt till. Inte så tokigt.

Japanska raggmunkar.... igen!


En bra sak med att ha en matblogg så här är att man tvingas tänka nytt hela tiden. Ofta går jag hem från jobbet och tänker som det knakar på olika kombinationer av ingredienser och vad det kan tänkas resultera i. Men ibland vill man ju laga det man är sugen på och inte det som är nytt och bloggbart. Den här rätten har jag skrivit om förut i provköket men den är så himla god och snabb och nyttig och bra! Sedan jag prövade den i somras har jag lagat den igen och igen. Den förtjänar en repris helt enkelt! Okonomiyaki var namnet.

En portion:

Hyvlad kål en stor näve
liten hyvlad morot
3 cm purjo finskuren
1/2 dl riven parmesan
1 ägg
nypa salt


Till pensling
1 msksoja
1 tsk honung
1/2 lime

till servering
majonäs gärna japansk
Aonori, torkade gröna alger
rostade sesamfrö

_____

Vispa sönder ett ägg, häll på en matsked vatten och en nypa salt - häll ner alla grönsaker, rör runt i ägget.

Stek i en stekpanna på medelvärme med smör eller olja. Vänd försiktigt på pannkakan. Penlsa båda sidor av pannkakan med soja-blandningen medan den steker. Flera gånger.

Servera med majonäs och alger - oj det är gott det här!

lördagen den 11:e oktober 2008

Äpple med kokosfyllning i ugn


Jo, det stod det en påse med åpplen där också! Mina föräldrar hade fått av grannen Eva. Tack Eva! Jag hörde av Hanna (Evas dotter = min kompis) att du haft problem med pallare - förbaskade ongar! Hur som helst – äpplena var mycket goda jag skall se till att bjuda din dotter på något med dina äpplen i. Så är cirkeln sluten.

4 äpplen skalade och urgröpt kärnhus
1 dl kokos
1 dl russin
1/2 dl honung
25 gram smör
1 tsk kanel
+
matyoghurt
honung

Rör ihop smeten och "stuffa" äpplena kärnhushålet. Pensla äpplena med honung. Grädda på 200 grader i 30 minuter. Typ - ta ut dom innan russinen blir förkolnade, vilket dom kan bli på toppen. Kanske skall man behålla en topp-bit som lock?

Servera äpplet med lite turkisk yoghurt och ringlad honung. Mumsigt.

Rotsker i ugn med chevre


En dag i veckan kommer jag hem efter jobbet - det står två stora papperskassar fyllda med blandade rotfrukter utanför min dörr. Jag kånkar in dom och packar upp, lite förbryllad. Bland alla rotsaker ligger en liten förpackning med chevré. På etiketten läser jag att den är producerat av ett gårdsmejeri som ligger i trakern runt Trollhättan - alltså nära mina föräldrars hemtrakter... Aha! Senare på kvällen kom mamma och pappa med en flaska vin och jag serverade dem en middag med:

3x rödbeta, klyftor
3x potatis, klyftor
3x palsternacka (ganska små), skivor
3x morot, skivor
3xliten rödlök, kvarts klyftor
+
1 msk rapsoja
1 grov hackad vitllök solo (eller 3 klyftor)
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalenpeppar
1 tsk rosmarin (fast det hade jag inte här tyvärr)

Hacka och rör allt utom rödbetor i en bunke med olja mm. Lägg upp på en ugnsplåt - tag sedan rödbetorna i bunken och rör dom för sig, med en skvätt olja och en nypa salt. Dom har en tendens att göra allt helt rosa annars. Häll ut dom på plåten också. Grädda i mitten av ugnen i 40 min på 250 grader.

Chevre är gott till. Man kan göra en chevrékräm, det hade jag tänkt - med osten från det lilla mejeriet var SÅ GOD att vi inte kunde mosa ihop den med något alls. Den var tvungen att vara intakt. Jag serverade lite överbliven morotstsasiki till istället. Råkar man ha en helt vanligt normalgod chevré är detta dock ett strålande recept:

Chevrékräm:
2 skivor chevre
2 dl matyoghurt eller gräddfil
+nypa salt

Mosa chevre och blanda ut med gräddfilen, blanda ner salt och ev lite nymald peppar.

tisdagen den 7:e oktober 2008

Kolgrillat utan kol eller grill


På vägen hem från jobbet passerar jag en grekisk kolgrill. Ofta är jag frestad att gå in. Det är så enkla & rena smaker där varje råvara kommer till sin rätt. Idag funderade på om man kunde återskapa känslan hemma hos sig själv. Utan grill, utan kol. Jag har inte ens grillfunktion i min gasugn. Men det blev förvånansvärt bra. Tricket är att steka på hög värme.

Per person:

1 Kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
1 paprika
1 tomat
3 champinioner
1/2 rödlök
+
tsasiki
rostat pitabröd
persilja
1 klyfta citron

Skär kycklingen i stora bitar och snabbmarinera med en klyfta citron, grovt hackad vitlöksklyfta och en nypa salt. Skär tomaterna på mitten, paprikan i stora bitar. Dela svampen på mitten, skär löken i fyra stora klyftor.

Värm en stekpanna på högsta värme, stek i olja. Vänd på samma sätt som när man grillar, med en tång - låt varje sida steka ordentligt. Servera med salt och peppar - gott med persilja, rostad pita. En citronklyfta att pressa över kycklingen. Jag hade lite hemmagjord salsa kvar - den var god tillsammans med morotstsatsiki.

Morotstsatsiki

3 dl gräddfil eller yoghurt
1 stor morot
1/2 tsk salt
1 klyfta vitlök

Riv moroten fint, pressa ur juicen, det går bra i näven. Blanda ut moroten med gräddfil och finriven vitlök & salt. Låt gärna stå och dra en stund innan servering.

söndagen den 5:e oktober 2008

Hallon&bananpaj med mandeltäcke


En ny dimension av smulpaj..

1 paket mandel
knappt 50 gram smör
0,5 dl socker

1 litet paket hallon
3 bananer
50 gram mörk choklad

+ vaniljsås

Mixa mandeln med mixerstav så den blir till ett grovt mjöl. Blanda ihop med rumsvarmt smör och socker. Smörj en pajform och varva skivad banan, hallon och hackad choklad. Smula över "mandelmassan" - grädda i mitten av ugnen på 225 grader, i 10-15 min tills pajen fått färg. Serveras med kall vanlijsås.

Taco dinner sås


Tomatsalsa - enkel att fixa

Stor sats:

4 tomater normal size
0,5 tsk salt
1/2 dl heinz chillisås
1/2 dl ajvar relish
2 klyftor vitlök
1/2 röd lök
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
2 tsk chilliflarn
Saften av en hel citron
1/2 kruka koriander eller basilika

Mixa - smaka av med salt, ev socker, och lite cayennepeppar

Tacolinser


Tacodinner välkommen tillbaka! Du hade några riktigt heta år på nittiotalet, föll sedan i glömska, medan andra spännande råvaror och maträtter gjorde entré. Nu är du tillbaka fast vi struntar i alla kit och paket, fixar det mesta själv istället.

Först taco-linserna - ett fantastiskt bra köttfärssubstitut/komplement

Taco-linser
3 dl gröna linser
2 buljongtärningar
+ om man vill lite andra bönor, tex black eye eller kidney
+
1 gul lök
1 vitlök solo eller 3 klyftor
1,5 msk paprikapulver
1,5 msk spiskummin
1 msk ketchup
1 tsk torkad basilika
1 tsk svartpeppar
skvätt citron

Låt linserna dra i vatten 15 min

Fyll på dubbla mängden vatten+buljongtärningarna. Koka upp häftigt låt sedan skjuda under lock i 10 min. Tag en kastrull vid sidan. Fräs hackad gul lök, hackad vitlök, kryddor i 1 msk olja. Blanda ner med linserna. Om man har några burkbönor så blanda ner det också. Rör ner ketchup och pressa ngn matsked citronsaft. Klarrrt!

Sen bygger ju hela taco pricipen på att man har mycket till. Senast serverade vi: majschips, majs, avocado, kyckling, riven ost, sallad, färsk paprika, vitlöksgräddfil, champinjoner samt den goda tomatsalsan, recept ovanför! Här en liten gruppbild:

lördagen den 4:e oktober 2008

Alfa kan grodda!



Alfa alfa frön brukar finnas på en normalstor ICA, det är risenta som producerar så man kan hitta dem bland bönor och linser.

En damsocka i nylon är det perfekta hjälpmedlet för att grodda dom här små fröna. Tag 2 msk alfa alfa frön och sätt i ett stort glas, eller annat cylinderformat kärl. Blötlägg först i 6 timmar, eller över natten. Häll bort allt vatten (med damstrumpan som sil) Låt stå i ett mörkt skåp i fyra dagar. Det är viktigt att skölja / hälla bort allt vatten varje morgon och kväll.

Efter fyra dagar har du fina groddar - förvaras sen i kylskåpet.

torsdagen den 2:e oktober 2008

Mild tomatsoppa med mozzarella


Provköket brukar ju försöka härma det ena och det andra och detta är faktiskt från början ett försök att härma den där Kelda-tomatsoppan man kan köpa färdig på tetrapack. Ett kvällspass på skolan för några år sedan köpte vi sådan till middag. Vi pimpade upp soppan lite genom att pluppa ner mozzarella och toppa med färsk basilika (alla ingredienser på x-tra pris, Vivo telefonplan..) Det blev så gott så jag var tvungen att pröva en egen variant. Och hemmavarianten slår såklart tetran!

4 port:

2 burkar hela tomater
1 gul lök
1 morot
1 msk timjan
2 klyftor vitlök
1 palsternacka
2 hönsbuljong (alt veg)
3 msk ketchup (alt chillisås)
2 msk ajvar (alt tomatpuré)
1,5 dl grädde
1/2 tsk salt

+
färsk basilika
paprika
mozzarella

Hacka lök och grönsaker fräs i olja en stund, häll sedan på tomaterna. Fyll varje burk med vatten och häll på, tillsätt buljongen. Låt puttra under lock i 15 minuter. Häll på grädden, ketchup och ajvar. Mixa soppan helt slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite färsk paprika, basilika och mozzarella riven i bitar.