torsdag 2 oktober 2008

Mild tomatsoppa med mozzarella


Provköket brukar ju försöka härma det ena och det andra och detta är faktiskt från början ett försök att härma den där Kelda-tomatsoppan man kan köpa färdig på tetrapack. Ett kvällspass på skolan för några år sedan köpte vi sådan till middag. Vi pimpade upp soppan lite genom att pluppa ner mozzarella och toppa med färsk basilika (alla ingredienser på x-tra pris, Vivo telefonplan..) Det blev så gott så jag var tvungen att pröva en egen variant. Och hemmavarianten slår såklart tetran!

4 port:

2 burkar hela tomater
1 gul lök
1 morot
1 msk timjan
2 klyftor vitlök
1 palsternacka
2 hönsbuljong (alt veg)
3 msk ketchup (alt chillisås)
2 msk ajvar (alt tomatpuré)
1,5 dl grädde
1/2 tsk salt

+
färsk basilika
paprika
mozzarella

Hacka lök och grönsaker fräs i olja en stund, häll sedan på tomaterna. Fyll varje burk med vatten och häll på, tillsätt buljongen. Låt puttra under lock i 15 minuter. Häll på grädden, ketchup och ajvar. Mixa soppan helt slät. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite färsk paprika, basilika och mozzarella riven i bitar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I tomatsoppa är det gott med sötpotatis oxå. Typ istället för morot.

Kocken sa...

Ja det kan jag tänka mig - lite liknande morot och palsternacka som också är söta.

Tack för tipset!