måndag 29 september 2008

Kikärtscrepes med indisk kålröra


Helt och hållet ett experiment. Men så är det här ju ett provkök. Några misslyckade crepes blev det innan äggen kom med i bilden. Men sen satt den! Kikärtscrepsen blir lena med kokosen som underton. Kålröran är kryddig och lite söt. Det här blir det repris på i framtiden.

2 pers:

2 dl blötlagda kikärtor (blötlagga i 1-2 dygn) ej kokade
2 ägg
1 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker

Mixa kikärtorna och alla ingridienser noga. Låt stå en stund.

Hetta upp en stekpanna. Häll olja på hushållspapper och stryk på järnet. Om det är för mycket olja löser det upp pannkakan. Rör om smeten innan varje lagg. Häll ca en dl smet i pannan (en ganska liten pannkaka) stek på medelvärme. Ovansidan på pannkakan skall vara torr innan man vänder. Man kan sätta ett lock på panna medan den steker. Det tar lite längre stund är vanliga pannkakor. Vänd försiktigt och stek även på andra sidan.

Under tiden du steker:

1 gul lök grovhackad
1/5 vitkålshuvud strimlad fint
2 klyftor vitlök hackad
1 stor morot, hyvlad
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk chilliflarn
1 tsk fänkål
1 tsk torkad ingefära
1 grönsaksbulhjong

Använd en stor kastrull. Stek kryddorna i oljan, häll sedan på kål och lök, efter några minuter även moroten, fräs en stund, smula sedan en grönsaksbuljong i grytan och häll på 1 dl vatten. Lått puttra under lock. Rör om ett par gånger så det inte bränns. Tag från plattan när vattnet börjar koka bort. Låt svalna.

Servera pannkakorna med kålfyllningen och lite god ost och sallad. De är inte riktigt lika böjliga som vanliga pannkakor så börja nu för guds skull inte rulla människa!

Blötlägg ett paket kikärtor

Tips! Häll ett paket kikärtor i en stor bunke. Täck med dubbla mänden vatten. Låt stå i två dar. Häll på lite mer vatten om det suger upp helt. Låt rinna av och frys in i en påse i frysen. Sen kan man lätt plocka fram ett par dl då och då.

Till vad?

Falafel (går att göra direkt med okokta kikärtor)
Kikärtscrepes
Rostade kikärtor

Går ju snabbt att koka sen också om man vill ha det på det viset.

söndag 28 september 2008

Fänkålssoppa


Mild och len, mycket god faktiskt! Perfekt en söndag efter långpromenad i den vackra hösten.

2 portioner (eller 4 som förrätt)

1 stånd fänkål
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde
1 hönsbuljong (kan bytas mot grönsaks)
4 dl vatten
1/2 msk salt

Hacka purjo, fänkål och vitlök, fräs med smör i en kastrull tills det börjar mjukna, men akta så det inte bränns. Häll sedan på grädde,vin och buljong, låt koka under lock i 10 min. Häll på 3 dl vatten. Mixa sen med mixerstav tills soppan är helt slät. Koka upp igen. Om soppan känns tjock så späd med ytterligare ngn dl vatten. Servera med lite kryddgrönt. Dill är fint tex, men jag hade bara ruccola hemma. Det var nog mer snyggt än smakförhöjande. Men snyggt!

Quesedilla med fårost och ruccola


Det perfekta snacket till en len soppa. Som av en händelse.

Per pers:
1 tortillabröd
en bit feta
en liten näve ruccola
ett par körsbärstomater eller röd paprika

Lägg på ena halvan: smulad fetaost, hackad ruccola och skivade tomater, vik ihop och stek med en aning olja på båda sidor av brödet. Snabbt & lyxigt!

lördag 27 september 2008

Veteotto med svamp & aubergine



Liknar en risotto fast vete istället för ris och lite mindre av att passa på katrullen. Svamp och aubergine krämar ihop sig på ett trevligt sätt.

För tre pers:

2 dl matvete
1 grönsaksbuljong
5 dl vatten

1/3 aubergine
15 champinjoner, eller valfri svamp
1 gul lök
1/2 citron+skal
2 vitlöksklyftor
basilika
100 g parmesan

Koka matvete under lock på låg värme, tar ca 30 minter

Medan vetet kokar. Hacka svamp, aubergine, lök+vitlök, fräs i olja, tills det får färg. Pressa knappt en halv citron över blandningen, om man vill kan man blanda ner skalet av citronen finrivet, det ger god smak.

Häll ner svampblandningen i matvetet när det är bara lite vätska kvar. Låt puttra tills vätskan har sugits upp. Tag från plattan. Riv parmesan, ca 2 dl och rör ner tillsammans med en näve hackad basilika.

Servera med med lite mer parmesan på topp och en god sallad.

tisdag 23 september 2008

Kålgryta med ingefära


Som barn hade jag stor och tacksam aptit, favoritmaten var kokt block-torsk med ärtor-majs&paprika-mix, potatis och smält smör. Andra favoriter var mammas köttfärssås med spagetti. Pappas köttfärssås med spagetti vilket var en helt annan sak. Sjömangrytan. Ugnsstekta falukorven. Hemmagjorda hamburgarna. Fredagsmyset med baguette, rostbiff och potatissallad. Åh.. En annan klassiker var kålgrytan. Den funkar mycket bra i vegetarisk tappning. Grytan är mustig och mättar många små och stora familjemedlemmar. Om man nu inte har man och barn att utfodra kan man ju ta med den i små plastbyttor till sitt jobb och underhålla med (matrelaterade) barndomsankedoter på lunchrasten.

____________

5 portioner:

1/2 vitkålshuvud, hyvlad eller fint strimlad
1 stor gul lök, hackad
1 vitlök solo, hackad
1 stor morot, skuren i skivor
1 grönsaksbuljong
1 msk honung eller sirap
1,5 cm färsk ingefära, finhackad
3 msk ljus soja
1 msk tomatpure
ett par nypor svartpeppar
5 dl vatten
300 gram quornfärs (eller kött- eller soja-)
+ olja till stekning

Fräs lök, vitlök, färs, ingefära i olja i några minuter i en stekpanna. Fräs samtidigt kålen i en stor kastrull tills den få lite färg. Skjut ner färsblandningen på kålen, häll över resten av ingredienserna. Låt puttra under lock i 20-25 min.

Servera med potatis och rårörda lingon.

Rårörda lingon



Det är så smart och enkelt och det finns ingen ursäkt i världen att köpa smakfattig lingonsylt med massa stabiliseringsmedel och snusk när man kan göra själv på någon minut.

5 dl lingon
1,5 dl socker

Rör i rostfribunke tills sockret löst sig. Klart. Håller sig ett par veckor i kylen.

TIPS!! just nu går det att fynda på hötorget - fyra kilo för 100 kr! Lingonen kan man frysa in som dom är och färskröra lite efterhand. Det är ju mycket trevligt med frysta lingon i drinkar också.

torsdag 18 september 2008

Ratatoj! vilken smarrig matlåda


Kriterier för en bra matlåda: DEL 2: Den skall inte vara i plast och micras för då får vi inlärningssvårigheter och kroniska sjukdomar. Men själva transportsträckan till micron verkar vara ok.

Bästa rata-kombon är utan tvekan en god fetaost. Sen kan man ta lite vad man vill. Ris, bulgur, pasta, macka, kanske lite kål? Man kan ju variera sig. Ratatouille är smart-lat storkok - bara att hacka grovt och sätta på spisen. Sedan går det av sig självt.

Drygt 2 liter matlåda, slurp:

1 aubergine
1 zuccini
2 gula lökar
en stor morot eller två mindre
2-3 paprikor - olika färg
2 paket krossad tomat
1 solo-vitlök eller 3 klyftor
2 grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1/2-1tsk salt
mycket nymald svartpeppar

+ feta

+ valritt tillbehör
_________________

Hacka alla grönsaker i grova bitar. Skjut ner i en minst 3 literskastrull, i botten 3 msk olivolja. Häll på tomaterna och skölj ut paketen med ett par msk vatten, häll på det också. Tillsätt buljong. Låt koka på låg värme i 30-40 min under lock. Rör om någon gång. Blanda ner tomatpure på slutet. Smaka av med salt och peppra på ordentligt. Peppar tycker jag är den bästa rataouillekryddan!

Det här slank ner:

Tabouleh med gula linser och rättika



Skulle CMYK finnas representerad i en varsin grönsak skulle definitivt rättika vara Magenta. Inlagd då alltså. Y kan vara de gula linserna och citronen. Tomaterna och persiljan.. då måste vi nog gå över till RGB.

Fyra portioner:

2 dl gula linser - eller mung dal
+ 1 grönsaksbuljong
5 dl vatten

allt finhackat:
2 tomater
1/2 röd lök eller 1 liten
ett stort knippe bladpersilja
2 inlagda rättikor

1/2-1 citron - saft
2 msk olivolja
1/2 tsk salt

Koka linserna med buljong tills dom blir lite lagom al dente. Skölj i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och citron.

Servera med stekt halloumi och ajvar. Det är fruktansvärt gott, jag lovar.

Magentan itself:

torsdag 11 september 2008

Persilje-feta-omelett


En kompromiss mellan macka och middag och max vad man pallar med att laga och äta när man kommer hem kl 22 på fastande mage!

Solo uno:
1 ägg
en rejäl bit feta
en stor näve persilja
ett par cm purjo
1 msk vatten
nypa salt
svartpeppar

Vispa ihop ägg, vatten och lite salt, finhacka purjo, smula fetan, hacka persiljan. Rör ihop och grädda i stekpanna, stek några minuter på hög värme, sänk sedan och sätt ett lock på ytterligare ett par minuter. Servera med lite goda grönsaker och en macka eller ett modest litet knäcke om det råkar vara det enda som finns hemma. Det är också gott men inte så fotogenic.

onsdag 10 september 2008

Taj Mahal






På Luntmakargatan, mitt i city - finns den mycket trevliga butiken Taj Mahal. Här finns ingredienser för indisk och allehanda asiatisk-, afrikansk- och jamaicansk matlagning för att nämna några exempel. Mycket bra utbud av bönor och linser, kryddor i generösa förpackningar, glad personal som gärna vill chitt-chatta i en kvart om olika linssorter. Här finns en hel del grönsaker – man inte alltid känner igen. Mycket snygga förpackningar man kanske inte heller känner igen, men ändå köper på grund av deras raffinerade formgivning. Man kan köpa en påse med cashewnötter, man kan också köpa en säck med 10 kg cashewnötter! Här finns Paneer - indisk färskost i frysdisken. Dessutom tar dom kort, tjoho!

Här är några grejer jag köpte. Flera olika sorters dal - en gullig burk med curry, en burk inlagd koriander, papadam mm.

Exempel på raffinerad formgivning:

Tonfisksallad med het dressing


Tonfisksallad är gott och bra på alla vis men kanske inte så revolutionerande receptmässigt. Men man kan ju fundera lite runt det här med dressing. Här är en snabblagad, syrlig och lite het.

Dressingen:

2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk sambal olek
1 liten klyfta färsk vitlök - riven

Bara att blanda ihop. Är man känslig för starkt kan man börja med halva mängden sambal och smaka av.

Jag gjorde en sallad med: tonfisk, ägg, ruccola, majs och bönor, rättika, lök, tomat och paprika. Prima och gott. Jag hade dock en avocado som var på väg att slinka ner och jag lite ångrar att den fick ligga kvar på diskbänken. Hade varit gott med något milt och krämigt till. Mackor ett par med fårost blev det också.

Grodda själv





Mungbönor blir lätt till groddar. Lägg dom över natten i vatten (3 x mängden bönor), sila av på morgonen och lägg i ett stort glas. Sätt ett nät över glaset (jag har här använt ett sånt där vitlöken kommer i). Skölj och häll av allt vatten morgon och kväll i tre dagar, glaset skall stå i rumstemperatur och mörkt. Sen är det klart för att ätas – eller tillagas. När groddarna är klara förvarar man dem i kylskåpet. Hemmagroddat fräschare och håller längre än om man köper i affär, dessutom billigare, klimatsmartare – you name it!

Jag har en tendens att grodda lite för mycket så här är bara en sats på 1/2 dl. Då slipper man pliktäta så mycket för att groddarna inte skall hinna bli trista. Man kan ställa groddarna i fönstret några timmar när dom groddat klart - så blir det lite fotosyntes och fin färg.

Min favoriträtt med groddar är nog thairätten Pad Lak - publiserad på provköket 25 april!

tisdag 9 september 2008

Sesam-nudel sallad


Den här rätten utgår från en förrätt jag smakat på en koreansk restaurang. Tydlig karaktär ger sesamoljan och de syrade morötterna. Enkelt med mycket smak.

För tre pers:
1/3 paket tunna risnudlar
1,5 dl syrade morötter
en stor näve haricot verdes
1 dm fint skuren purjo
2 tsk sesamolja
1 msk ljus japans soja
1 tsk socker
+
1 tsk rosade sesamfrön
1 tsk chilliflakes

_______________________

Koka risnudlar och haricot verdes, häll av vatten. Blanda nudlar och resten av ingredienserna i en skål. Strö över sesam och chilli på fatet.

Jag åt lite mungbönsbiffar till med god dipp men det har jag redan lagt upp på provköket. Lite stekt kyckling kan nog vara gott också. Salladen är ganska lätt så det kan vara bra med något varmt och mättande till.

(Har du inte syrade morötter så ta riven morot och pressa citron över, låt dra in en stund innan du blandar ner i salladen. Men annars är det ett tips till inköpslistan, skriv upp!)

måndag 8 september 2008

Syrade morötter


Två favoritsaker/smaker är är citron och saltgurka. Syrade morötter är lite som ett giftemål mellan dessa fast med tuggmotstånd som bonus. Man kan ha det i såser, på mackan, till maten, eller så kan man helt enkelt småäta en sked då och då. Otroligt gott.

1 kg morot
1/2 purjo
1 msk salt
1/2 msk senapsfrö

1 liters glasburk med lock
1 liten glasburk/ glas ljuslykta
plasfolie eller gummiring

och eventuellt saltlag
1/2 l vatten 1/2 msk salt

Koka upp 2 liter vatten för att i riktigt hett vatten diska rivjärn, skärbräda, burkar och alla redskap som behövs. Fyll upp 1-litersburken med kokande vatten och låt stå en stund. Glöm inte insidan av locket. Tvätta händer noggrant och även en bit upp på armen.

Blanda saltlag och låt svalna.

Skala och riv morötter, lägg i en stor bunke (även den ordentligt rengjord) varva med saltet, stöt gärna med (även den ordentligt rengjord) en mortelstöt, eller med något annat t.ex. en slev. Hacka purjokök fint och lägg ner i blandningen, strö över senapsfrö. Låt stå i någon timme och vätska sig.

Fyll upp 1-literskärlet med morotsblandningen. Pressa ner då och då med en sked. Var noga med att all vätska följer med. Tag ljuslykta och pressa ner så att vätskan reser sig över morotsblandningen. Om det inte täcker morötterna häll på lite av saltlaget tills det gör det.

Sätt på gummiring eller lägg plastfolie över öppningen. Sätt på locket och tejpa fast det så det inte glider runt.

Placera burken i ett större kärl eftersom morötterna kan "koka över". Låt stå i rumstemperatur gärna mörkt i 10 dagar. Sätt alarm på mobilen! Stoppa sedan burken i kylskåpet och där skall den stå i 6 veckor. Sen är det fritt fram.

Receptet utgår delvis från Tomas Karlssons recept på taffel - tackar! Har försökt med vassle tidigare men det blir bättre så här helt vegetariskt.

Under dom tio dagarna kan man sätta en tyngd på glasburken så att syre inte kommer in. Här står min burk i mörkret.

lördag 6 september 2008

Linsgryta med fänkål


En kompis berättade så fint och målande om sin lyckade linsgryta här om dagen. Inspirerad blev jag som sig bör vid ett härligt nördigt matsamtal. Idag gick cykelturen genom ett regnigt Stockholm till Taj Mahal på Kammakargatan där det inshoppades lite nya skafferiresurser. Snart kommer en rapport om den underbara affären men först serverar vi middag:

för 3 pers

1,5 dl gula linser (alt röda)
1 gul lök
1 vitlök solo
1/2 normalstor fänkål, strimlad
1 morot, hackad i 1 cm bitar
1 burk hela tomater
2 dl kokosmjölk
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk hel spiskummin
1 msk tandoori Gara masala
1 tsk tamarindpasta (alt 1/2 saft av citron)
2 msk inlagd koriander (alt knippe färsk)
1 buljongtärning
nypa salt
1 cm ingefära

+
yoghurt
koriander
färsk ingefära

+ Papadam

Fräs linser hackad lök, vitlök samt kryddorna i en msk olja i 5 min, häll sedan ner övriga ingredienser, (tomaterna kan man ta en sax och klippa sönder i burken innan), låt puttra under lock tills vätskan är nästan uppsugen, häll på en eller två dl vatten och låt puttra vidare tills linserna känns lagom al dente. Toppa med koriander yoghurt och ingefära.

Papadam går på någon minut - man köper färdiga bröd som man friterar snabbt i olja.

Vi åt även en sallad med yoghurtdressing: Yoghurt som man blandar med lite vatten, nypa socker nypa salt och lite citron. Gottis.

fredag 5 september 2008

En konstig middag


Ja det här blev ganska konstigt. Jag skulle fixa middag, fanns lite över av sojablandningen från igår, lite kokta gröna linser som behövde ätas upp, ett halvt äpple och lite kalkon, lite ditten och datten. Det var faktiskt ganska gott men mest konstigt.

Lins- och äppelsallad:

2 dl kokta gröna linser
1/2 syrligt äpple
3 cm purjo finhackad
en liten bit gurk-stump
+
en tsk ljussoja
1/4 tsk socker
1/4 klyfta citron
några droppar sesamolja
+
turkisk yoghurt

Till:

Rökt kalkon

+ sallad med hyvlad
morot, kålrot, rättika

Salladen hade nog funkat bäst med något fett och salt som halloumi. Det kan ni alltid pröva om det här verkar allt för suspekt.

torsdag 4 september 2008

Okonomiyaki - japansk raggmunk


Som en raggmunk fast med mer smaker. Den här receptet är en bra bas men kan också byggas ut efter smak. Namnet betyder "vad du vill", fläsk, räkor eller ost är några vanliga smaksättare. Jag såg denna maträtt stekas på Spitalfields i London i somras och blev inspirerad. Japansk majonäs och alger finns på affären JFK som ligger vid södra station i Sthlm. Det funkar med vanlig majonäs men blanda ut den med lite citron eftersom den japanska är lite lättare och syrligare. Det här är värt att pröva! Och det går på ett kick.

Per portion:

2 ägg
1/2 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 stor näve fint hyvlad vitkål
1/2 dm finhackad purjo
1/2 dl riven ost (kan uteslutas)
nypa salt peppar

pensla på sås:
2 tsk soja
1/2 tsk socker
saft av 1/4 lime eller citron
(ev en skväll sesamolja)

Tillbehör:
majonäs (japansk om finns)
Aonori, torkade gröna alger
gärna finhackad ingefära (färsk eller inlagd)

Kläck ägg och vispa ihop med vatten mjöl salt och peppar. Blanda ner kål, purjo, riven ost i smeten. Häll ner blandningen i en het stekpanna med neutral olja. Stek ett par minuter på varje sida, sänk sedan värmen och låt stå ytterligare några minuter. Blanda ihop socker soja och limesaft i en kopp och pensla raggmunken medan den ligger i pannan. Pensla flera gånger.

Lägg upp raggmunken på en tallrik, strö algblaningen över pannkakan, ringla majonäs, strö lite finhackad ingefära över, det räcker med lite.

Varsågod och ät!

Här är bilder från originaltillfället:

tisdag 2 september 2008

Falafel (utan ägg) med auberginesås


När jag upptäckte mungbönsbiffarna var det fenomenalt, bara att blötlägga ngn dag och mixa – biffar utan ägg eller mjöl. Så himla enkelt. Hur kan det vara med kikärtor? Jo då, det har jag nu prövat & det funkar utmärkt enligt samma princip. Här kommer alltså Provkökets tredje recept på falafel - nu utan ägg och utan för-kok! Biffarna är lite styvare i konsistensen men jag gillar det. Lite som på folkets kebab. Till falafeln kokades en tjock & smakrik auberginesås.

För 3-4 pers

3 dl kikärtor - blötlägg i 1-2 dagar, låt kärlet vara ganska mycket större än mängden kikärtor och ha ordentligt med extra vatten.

2 klyftor vitlök
1/2 tsk salt
1/2 saft av citron
1/2 lök röd eller gul
1 msk kummin
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk bakpulver
En rejäl näve koriander & eller persilja

+ 1 dl sesamfrö

Sila av de blötlagda kikärtorna. Mixa med de övriga ingridienser tills det blir en finmald konsistens. Smaka av smeten med salt. Låt vila i 20 min. (Gör såsen under tiden) Vänd sedankötbullsstora bitar i ett fat med sesamfrö, stek på båda sidor i 15-20 min i stekpanna. När falafeln fått färg så kan man sätta ner värmen en aning.

Auberginesås:

1 aubergine
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1/2 saft av citron
1/2 paprika
2 msk tomatpuré
1 kub grönsaksbuljong
1 msk ljus soja
1 tsk honung eller socker
2 dl vatten

Hacka lök, vitlök, aubergine fint. Stek i olja, smula efter en stund över buljong, tillsätt citron & tomatpure och soja och honung, fräs tills det blir nästan torrt. Häll sen på 2 dl vatten och låt koka ihop tills det blir en tjock konsistens.

___________

Servera falafeln med såsen, samt lite god sallad och ett pitabröd. Jag hade också en lös hommus till, gott med något som bryter av. Yoghurt eller lite fårost hade nog också fungerat till!

måndag 1 september 2008

Svamp-lins-kåldolmar



Mycket goda grejer i dolmarna. Det är många moment men väl värt det. Man ska däremot inte vara väldigt hungrig när man sätter igång för då kan det hända att man äter en portion fyllning till middag i väntan på att dolmarna skall grädda i ugnen. Hrm.

Jag gjorde en stor sats och har med som matlåda till jobbet i ett par dagar. Lyxigt!

4 portioner:

2 dl gröna linser
1 dl mandel
6 champinioner
1 stor gul lök
10 torkade aprikoser
1 dl riven lagrad ost
2 msk matyoghurt
2 vitlöksklyftor
Några nypor svartpeppar.
3 msk ljus soja

+ hackad grönt (kan uteslutas)

1 vitkålshuvud - luftigt


____________________

Sätt ugnen på 225 grader

Koka linser i 5 dl vatten med en kub grönsaksbuljong. Grovhacka mandel och rosta i torr panna tills den får färg. Finhacka gul lök, svamp, vitlök och fräs i den varma pannan med olja. När linserna kokat i ca 20 min häll av vatten och blanda ner med svampfräset, blanda även ner finhackade aprikoser, mandel samt matyoghurt och en matsked soja. Rör runt.

Under tiden: Koka upp en&halv liter vatten i en stor kastrull. Skala vitkålsbladen försiktigt och försök behålla dem så intakta som möjligt. Pressa ner 12 vitkålsblad i det kokande vattnet - låt koka i 10 min. Häll av i ett durkslag.

Lägg några matskedar fyllning i varje blad och rulla ihop så gott det går. Lägg i en pajform eller dyl. Pensla dolmarna med soja och häll 2 msk soja och 2 msk vatten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.

Serveras gärna med rårörda lingon!

Äggbaserad snabbmat


Swisch swosch klatch - snabbare än att tina fryspizza!

2 ägg
1 msk vatten
nypa salt och svartpeppar

3 skivor rökt kalkon
1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dm finskuren purjo

+ lite basilika eller persilja

Vispa omelettsmeten pösig - häll i varm oljad stekpanna (1 min) Låt omeletten nästan stelna, sätt sedan på ost, kalkon och lök på ena sidan och stjälp över andra sidan så omeletten blir dubbel (+1 min) Stek på ytterligare någon minus (+1 min).

Gott med sallad till (den gör du under tiden) och en bit bröd (0min) pling!

Torka Karl-Johan



Det sägs vara Karl-Johans år i år. Torkad är den som godast tycker jag, man kommer bort från den lite sladdriga konsistensen. Skivar du svampen jättejätte-tunt så går det bra att torka den i rumstemperatur på tidningpapper. Två-tre dagar. (alternativt några timmar på låg värme i ugn) Väl torkad ner i en glasburk. Sen upp igen, kanske ner i en pastasås med grädde & mycket parmesan. Sen rakt ner i kistan. Osv.