lördag 6 september 2008
Linsgryta med fänkål
En kompis berättade så fint och målande om sin lyckade linsgryta här om dagen. Inspirerad blev jag som sig bör vid ett härligt nördigt matsamtal. Idag gick cykelturen genom ett regnigt Stockholm till Taj Mahal på Kammakargatan där det inshoppades lite nya skafferiresurser. Snart kommer en rapport om den underbara affären men först serverar vi middag:
för 3 pers
1,5 dl gula linser (alt röda)
1 gul lök
1 vitlök solo
1/2 normalstor fänkål, strimlad
1 morot, hackad i 1 cm bitar
1 burk hela tomater
2 dl kokosmjölk
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk hel spiskummin
1 msk tandoori Gara masala
1 tsk tamarindpasta (alt 1/2 saft av citron)
2 msk inlagd koriander (alt knippe färsk)
1 buljongtärning
nypa salt
1 cm ingefära
+
yoghurt
koriander
färsk ingefära
+ Papadam
Fräs linser hackad lök, vitlök samt kryddorna i en msk olja i 5 min, häll sedan ner övriga ingredienser, (tomaterna kan man ta en sax och klippa sönder i burken innan), låt puttra under lock tills vätskan är nästan uppsugen, häll på en eller två dl vatten och låt puttra vidare tills linserna känns lagom al dente. Toppa med koriander yoghurt och ingefära.
Papadam går på någon minut - man köper färdiga bröd som man friterar snabbt i olja.
Vi åt även en sallad med yoghurtdressing: Yoghurt som man blandar med lite vatten, nypa socker nypa salt och lite citron. Gottis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar