söndag 28 september 2008

Fänkålssoppa


Mild och len, mycket god faktiskt! Perfekt en söndag efter långpromenad i den vackra hösten.

2 portioner (eller 4 som förrätt)

1 stånd fänkål
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde
1 hönsbuljong (kan bytas mot grönsaks)
4 dl vatten
1/2 msk salt

Hacka purjo, fänkål och vitlök, fräs med smör i en kastrull tills det börjar mjukna, men akta så det inte bränns. Häll sedan på grädde,vin och buljong, låt koka under lock i 10 min. Häll på 3 dl vatten. Mixa sen med mixerstav tills soppan är helt slät. Koka upp igen. Om soppan känns tjock så späd med ytterligare ngn dl vatten. Servera med lite kryddgrönt. Dill är fint tex, men jag hade bara ruccola hemma. Det var nog mer snyggt än smakförhöjande. Men snyggt!

Inga kommentarer: