fredagen den 29:e augusti 2008

Sojawokade grönsaker och sesamkyckling


Gott.

1 broccoli
1 gul lök
1 röd paprika
1 bit kålrot eller nåt i den stilen
3 msk ljus soja

3 kycklingfiléer
lite ägg
1/2 msk honung
3 msk sesamfrö
1 tsk chilliflagor

+ sweet chilli sås


Skär kycklingen i strimlor, gnid in köttet med ett par nypor salt - rör runt kycklingen i lite honung och ngn matsked äggvita och ytterligare en nypa salt. Häll ut sesamfrö och chilliflagor på ett platt fat och vänd kycklingfiléerna i blandningen. Stek i olja ett par minuter på båda sidor.

Wok, skär upp grönsakerna, löken blir fin att skära på längden, börja med att steka grönsakerna i olja ett par minuter, häll sedan på sojan och lägg ett lock på pannan. Rör om ngn gång och om pannan blir torr innan grönsakerna blivit lagom mjuka så häll på ngn matsked vatten.

Servera med lite sweet chilli sås till kycklingen. Mums!

tisdagen den 26:e augusti 2008

Het klar fisksoppa


Hej Frida. Tack för den goda soppan här om veckan. Nu har jag prövat en variant! På en höft som vanligt.. Hade inget citrongräs hemma dock. Så jag tog citron. Funkade bra även om jag skall köpa till nästa tillfälle. Det ger ju karaktär. Lite majonäs på toppen gjorde susen dock. Missade jag ngt annat viktigt? XXX

2-3 pers:
1 liter vatten
2 morötter
200 gr vit fisk, sej kanske
1 dm purjo
1 cm ingefära
näve fryst bladspenat
1 citron
1 röd chilli
1 vitlölsklyfta
1 fiskbuljong
1 msk fisksås
+
majonäs

Koka upp vatten & buljong. Skiva morötterna i 1-2 cm tjocka skivor, koka i ett par minuter. Strimla purjon fint på längden, strimla ingefära fint, skär fisken i mindre bitar, finhacka urfröad chilli (börja med halva) och riv vitlök, sätt ner samtliga ingredienser i det kokande vattnet. Låt koka ett par minuter tills fisken är kokt. Pressa över citron och fisksås. Smaka av med salt och ev lite mer finhackad chilli.

Här serverad med japansk majonäs ringlad över soppan.

söndagen den 24:e augusti 2008

Hummus med ruccola och rostad sesam


En hummus som gör vilken fjuttig liten macka som helst till en måltid.

4 dl kokade kikärtor
1/2 dl oliv eller rapsolja
2 msk tahin (sesampasta)
2 msk rostade sesamfrön
Rejäl näve ruccola
1/2 citronsaft
1/2 tsk salt
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1/2 tsk chilliflarn

Rosta sesamfrö i torr panna. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och mixa slätt. Blir konsistensen för tjock, häll på mer olja eller vatten, lite i taget. Smaka av med salt och citron. Kan alltid behövas lite extra av det.

Kikärtorna är bäst att koka själv, det blir godare, billigare och allmänt smart.

onsdagen den 20:e augusti 2008

Mungbönsbiffar med räkor (favorit i repris)


I provkökets begynnelse – vilket var några månader sen nu – så lade jag ut ett recept på mungbönsplättar. Genialt enkelt och få ingredienser. Håller ihop hur bra som helst utan mjöl eller ägg. Här kommer en ny variant med räkor och en smarrig sallad.

Tips! Man kan blötlägga hela paketet mungbönor och frysa in. Det är liksom det där första med framförhållningen som är meckigt. Sen kan man plocka fram ett par dl då och då och göra biffar på 5 minuter. Smart va!

2 pers:

Grundreceptet:
3 dl mungbönor (blötlägg i 2 dagar)
1/2 dm finhackad purjo
2 krm salt

+
1 näve skalade räkor
1/2 finhackad röd chilli
skvätt citron

Dipsås
3 msk soja
1 msk pressad lime
1/2 msk socker
1 tsk fisksås
1 finhackad klyfta vitlök
lite av den röda chillin

Sallad:
1 stor morot eller 2 små
1 dm gurka
en näve groddar
1/2 syrligt äpple
1 msk rostade sesamfrön

Som sagt. Blötlägg mungbönor men koka inte. Häll bara av vattnet och mixa bönorna med mixerstav. Blanda ner purjo, salt, räkor och chilli. pressa gärna en skvätt citron också. Klicka ut ca 8 biffar i en varm stekpanna. Stek i några minuter på varje sida, tills aptitlig look uppstår. Smeten kan verka torr och falla isär men det löser sig i stekpannan. Det är det som är så fint.

Blanda ihop dipsås. Häll upp på fat eller grunda skålar.

Sallad: hyvla bitar av morot och äpple med osthyvel och strimla på längden, gröp ur kärnhuset i gurkan och finstrimla även den. Servera med lite pressad lime, en nypa salt samt rostade sesamfrön.

tisdagen den 19:e augusti 2008

Tandoorigryta med ost och grönsaker


Det finns en Indier på Verstadsgatan där min lilla studio lunchar ibland. Ett ställe där grytor med olika namn faktiskt smakar väldigt olika. Ett annat plus är att grönsakerna sällan är överkokta utan har lite krisp kvar. Sist åt jag en gryta vilket namn jag glömt men i vanlig ordning försöker provköket sig på en härmis.

3 pers + småsnål matlåda

1 morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/3 aubergine
2 dl svarta bönor
1/2 halloumi
1 stor tomat
1 paprika valfri kulör
2 cm ingefära

1 grönsaksbuljong
1 msk garamasala
2 msk tomatpuré
1/2 citron
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
kryddgrönt
1 dl vatten

Först - sätt på vad du vill äta till. Ris, bulgur eller matvete. Kanske baka ett litet nan?

Grytan: Hacka gul lök, aubergine och morötter i bitar, stek i en msk olja en stund tills löken och auberginen börjar bli mjuka, häll på svarta bönor och grovt hackad paprika och finstrimlad vitlök & ingefära. Häll på garamasala, smulad buljong och citron. Fräs en stund. Lägg i hackad tomat, halloumi i små bitar, tomatpuré, socker och vatten, låt skjuda en stund under lock. Servera med mortelstött spiskummin och lite grönt på.

Till grytan serverade jag matvete vilket har mer tuggmotstånd än både ris och bulgur. Det tycker jag är gott. Samt en sallad med hyvlad morot och vitkål med en skvätt citron.

måndagen den 18:e augusti 2008

Egyptisk linssoppa med krutonger


Ingen indian än så länge. Ingen britt heller. Vi får laga lite mer linssoppa och hoppas på det bästa.

Den här varianten åt jag på "solsemester" i Egypten. Bara att det var sandstorm mest hela tiden, ruggigt och blåsigt, grus i ögonen. Den onaturligt konstruerade lilla turistorten mitt i öknen bjöd på thailändskt, indiskt, mc donken och pizza hut. Vi hittade en restaurang längst bort som serverade egyptiskt. Linssoppan var perfekt i snålblåsten och den smakade fantastiskt. Ungefär som nu alltså.

För 2 personer:

2 dl gröna linser
1 gul lök
2 vitlökssklyftor
1 msk spiskummin (gärna hel)
1 tsk chilliflarn
1 cm färsk ingefära
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong
1/4 citron
1 tsk flytande honung
1,2 dl vatten

Till servering:
1 skiva formfranska
2 klyftor citron
(lite paprika & persilja)

Hacka den gula löken, fräs den med linser, spiskummin och chilli i 1 msk neutral olja, hacka även vitlök & ingefära och låt fräsa med någon minut på slutet. Häll på 1 liter vatten, tillsätt buljongen och honung och låt puttra under lock i 20 minuter, tills linserna är mjuka. Tag från plattan & mixa soppan slät. Späd med 1-2 dl vatten för önskad konsistens. Pressa ca 1 msk citron i soppan och rör om.

Krutonger: Skär formfranskan i lagom bitar och stek i lite olja tills krutongerna blir gyllene.

Servera soppan med krutonger och en klyfta citron. Gärna lite persilja eller kryddgrönt. Citronen pressar man över soppan med krutonger och allt – det är verkligen den som gör susen, får inte missas!


Liten bonusbild från besöket vid pyramiderna. Lägg märke till yllesjalen i horisontellt läge samt kroppsvinkeln. Uj uj, vad det blåste!

onsdagen den 13:e augusti 2008

Släktsallad + chillilax


Vissa maträtter sprider sig. Den här salladen har blivit hela släktens favorit. Det började med att min kusin fick smaka den när hennes svägerska bjöd på brunch. Min kusin bjöd i sin tur vår familj. Sedan har varje enskild familjemedlem lagat vidare - snärjt in fler och fler i vår salladssekt. Vid vår senaste familjesammankomst erkände min moster att hon hade lagat den på självaste julafton - själv har jag som mest gjort den på påsk.

Salladen funkar utmärkt som brunch eller lunch, nu gjorde jag den till middag och då var det gott med lite mättande lax också.

Lax per person:
1 bit lax
1 tsk sambal
1 tsk citronsaft
krm salt

4 pers

1 burk svarta bönor (2 dl)
1 burk majs (2 dl)
2 tomater
2 avocado
1 chilli
1 liten rödlök
1 mango eller 2 nektariner
1 röd paprika
2/3 tråg ruccola
1 vitlösklyfta
2 välpressade lime
En kruka koriander
2 msk olivolja
1 tsk salt

Lax: Stryk sambal olek på båda sidor av laxen och pressa på citron och strö över lite salt, låt gärna dra en stund. Stek sen laxen på båda sidor.

Häll av spadet till bönor majs och skölj i durkslag. Hacka rödlök, vitlök, chilli fint, skär upp tomat, mango och paprika, blanda ihop i en skål pressa över lime och olivolja. Rör runt. Strö ruccola på ett stort fat och häll över blandningen. Skär upp avocado, toppa salladen med den och grovt hackad koriander.

Vi servering kompelttera med balsamvinäger olja och salt.

Rosta din egen Müsli


Jag är en periodare när det gäller frukost. Kör stenhårt på samma koncept i ett par månader sedan gör jag en tvärvändning. I förra perioden gällde varje dag ett kokt ägg, en macka samt kaffe latte. Innan dess var det a-fil med branflakes och bananer och bikarbonats-bröd. Just nu har jag snöat in på yoghurt med hemmarostad musli (med en macka och kaffe).

Det som gör hemmagjord musli så fin är den rostade smaken. Ingredienserna kan variera efter smak och skafferiresurser. Berberis-bär är små syrliga och späckade med C-vitamin.

1 liter havregryn & råggryn (totalt 1 l)
1 dl linfrö
1 dl kruskakli
1 dl mandel (eller hasselnöt)
1 dl pumpafrö (eller solrosfrö)
15 torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl berberisbär
1 krm salt

(honung)

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka mandeln. Rör ihop gryn, fröer, mandel och kli. Tag en matsed med vatten och skvätt över blandningen, rör om. För den som gillar Lite sötma i müslin kan man ringla några matskedar flytande honung. Häll ut blandningen i en långpanna och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Håll koll på pannan så det inte bränns. Rör om flera gånger. När man anar en gyllene färg och det börjar lukta gott så är muslin klar. Tag ut och låt svalna.

Hacka aprikoser i mindre bitar, blanda ner berberi och russin. Klarrrt!

tisdagen den 12:e augusti 2008

Medelhavsomelett


Du tror kanske att det du ser är en pizza – men hallå har pizzadeg bara ägg och vatten i sig kanske?

En portion:

2 ägg
1 msk vatten

liten bit zuccini
liten bit aubergine
1/2 röd lök
1 klyfta vitlök
(citron) salt + peppar

parmesan
basilika
oliver

Skär grönsakerna i "munsbitar". Stek i olja tills dom får färg, pressa gärna några droppar citron över, salta och svartpeppra, riv vitlöksklyftan och låt steka med sista minuten.

Vispa ägg vatten och en nypa salt. Häll i varm stekpanna, låt underskiktet stelna, lägg sedan på grönsakerna. Sänk värmen en aning, lägg på ett lock eller tallrik. När omelettsmeten är fast skjut över på en tallrik och toppa med basilika och parmesan. Servera med lite hyvlad morot eller ngn sallad och lite rostat bröd.

måndagen den 11:e augusti 2008

Mustig sommarsoppa med oliver


Vad säger det om sommarvädret när man på vägen hem bestämmer sig för en riktigt mustig soppa? Varm och mättande, kryddig ska den vara!

Vi får väl hoppas på en sån där indiansommar.

2-3 port:

3 dl röda linser
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
8 dl-10 dl vatten
1 liten palsternacka
1 morot
1 kub grönsaksbuljong
1 kub hönsbuljong
saften av 1/2 citron
3 msk tomatpure
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 tsk sambal olek

Topping;
lite finhyvlad zuccini
lite finstrimlad purjo
och kalamataoliver eller någon annan variant som smakar

Fräs lök, vitlök och linser med kryddorna i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten, buljong, morot och palsternacka skurna i små bitar. Låt koka i 10-15 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt tomatpure, sambal och citronsaft. Mixa nästan slätt. Om soppan är för tjock späd den lite med vatten. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med lite tunt skurna grönsaker och salta oliver.

lördagen den 9:e augusti 2008

Koreanska pannkakor med dip


Uppskuren med såsen på:

Det kom en notification i Facebook (med ett foto på en måltid)
"Tillagt idag Uppladdad via Facebook i mobilen.
Mattias Lindberg (Sweden) skrev
klockan 12:34
Koreanska pannkakor med stark dipp samt en öl, på East. Så jävla gott! Ni måste prova någon gång."

– Det såklart vi skall pröva på en gång Mattias! Det ser fantastiskt gott ut. Ska bara googla lite på recept först.

__________

För 2 pers:

2 ägg
2 dl mjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 morot
1/2 mindre zuccini

Sås:
2 msk soja ljus japansk typ
1 msk socker
1/2 dl jordnötter
1/4 gul lök
1/2 röd chilli
1 tsk sesamolja
1 citron eller lime
1 tsk sesamfrö
1 vitlöksklyfta

Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt. Låt stå i kylskåpet en stund. Under tiden fixa ihop såsen. När det är klart: Hyvla morot och zuccini med en osthyvel och strimla sedan bitarna fint. Blanda i pannkakssmeten. Värm en stekpanna med olja i. Fördela smeten på 2-3 pannkakor, knappt en cm tjocka. Stek i 5 minuter på varje sida.

Såsen:
Finhacka vitlök, lök, chillli, hacka jordnötter, blanda ihop med socker, soja sesamolja, citronsaft och blanda i sesamfröerna.

Skeda på såsjoxet på pannkakorna och ät!


Originalbilden © Mattias Lindberg:

Morotsoppa med ingefärsyoghurt


Jag bjöd några kompisar på morotssoppa i veckan, en portion blev över precis lagom för att fota till provköket. Bilden togs morgonen därpå i kallt skick, ser kanske därför lite.. styv? ut. Normalt sett är den varm och trevlig. Söt med lite sting. Gott och enkelt om man vill laga till flera snabbt!

5 portioner:

1 kg morötter
1,2 liter vatten
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljong i kuber
1 msk asiatisk fisksås
1/2 msk korianderfrö krossat i mortel
1 röd chili
1 burk kokosmjölk
1 citron

+

Turkisk yoghurt 2 dl
2 cm ingefära finhackad
1/2 tsk salt

Soppan: Hacka lök och fräs i 1 msk olja i en stor kastrull. Skala och hacka morötterna grovt lägg i kastrullen och häll på vatten och buljong+korianderfrö, låt koka under lock tills morötterna är mjuka. Tag från plattan, mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka en chili, tillsätt den och en pressad citron, fisksås samt kokosmjölk. Låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurt med hackad ingefära och salt. Klicka i soppan vid servering.

Jag bjöd på baltiskt vitlöksbröd till! Finns under tillbehör snacks

måndagen den 4:e augusti 2008

Majsplättar med bönsalsa/sallad


Majsen är söt och det blir så gott med latinosmakerna till - spiskummin, lime, koriander och avocado.

Plättar:
1 burk majs, ca 4 dl
1 ägg
1 msk majsstärkelse
1 klyfta hackad vitlök
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk spiskummin, gärna hel
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry

+ koriander eller basilika
________________________

Salsa:
2 mogna tomater
1/2 burk svarta bönor
Saften av en lime
1 avocado
1/4 purjolök
2 msk heinz chillisås
1 tsk salt
svartpeppar

________________________

Mixa samtliga ingridienser till majsplättarna. Stek i olja på hög värme, klicka ut ca 2 msk i varje biff, stek några minuter på varje sida tills dom blir gyllene och håller ihop.

Salsan går bra att fixa ihop medan biffarna steker: Hacka tomat, purjo, bönor (utan spad). Blanda ihop med limesaft och chillisås, salt och peppar. Rör försiktigt ner avocado.

Servera direkt gärna med lite strimlad koriander eller basilika över.
________________________

Jag blev tipsad om majsplättar från min arbetskompis Malin. Tack!

Körsbärskompott med turkisk yoghurt



Mina föräldrar importerade denna efterrätt från Kreta i somras. Tydligen ingick dessert i notan på restaurangerna i byn de bodde. En mycket trevlig idé!

4 dl körsbär
1 msk socker
1 tsk potatismjöl
1 skvätt citron

Kärna ur bären och lägg i en kastrull, pressa citron över, sikta mjölet över och sockret. Rör ihop så det inte syns några klumpar. Koka upp snabbt. Låt svalna och servera med en klick yoghurt.

Wok med pumpafrö och parmesan


Enkel att variera efter årstid och vad som råkar finnas i ens kyl. Gott och lätt. Samma kvaliteter som en sallad, fast varm och mättande. Behövs egentligen inte nudlar eller ris. Min kära mamma lever mer eller mindre på mat som denna, jag skall be henne om en best of lista på bra wok-kombinationer. Kanske som kommentar på bloggen?

För två:

1 morot
1 dm purjo
1 dm zuccini
3 champinioner
1/2 paprika
100 gr vitkål, ungefär 1/8 dels huvud
1 klyfta vitlök

1 msk grönsaksbuljongspulver
Några skvätt av fisksås
1 lime

Pumpafrö 2 msk
Parmesan
Svartpeppar

____________________

Börja med att rosta pumpakärnorna i torr stekpanna och lägg åt sidan.

Skär vitkål purjo vitlök och morot i tunt, skär zuccini, svamp och paprika i lite större bitar.

Hetta upp en stek/wok-panna med 1 msk olja. Det skall vara ordentligt varmt innan man lägger i grönsakerna. Häll i alla grönsaker samtidigt. Fräs grönsakerna en liten stund. Tillsätt buljongpulvret, pressa limen och skvätt över lite fisksås. Stek tills grönsakerna är krispiga och mjuka på en gång. Det går snabbt. Smaka av med salt.

Servera med hyvlad parmesanost, de rostade pumpakärnorna och svartpeppar.