
Ingen indian än så länge. Ingen britt heller. Vi får laga lite mer linssoppa och hoppas på det bästa.
Den här varianten åt jag på "solsemester" i Egypten. Bara att det var sandstorm mest hela tiden, ruggigt och blåsigt, grus i ögonen. Den onaturligt konstruerade lilla turistorten mitt i öknen bjöd på thailändskt, indiskt, mc donken och pizza hut. Vi hittade en restaurang längst bort som serverade egyptiskt. Linssoppan var perfekt i snålblåsten och den smakade fantastiskt. Ungefär som nu alltså.
För 2 personer:
2 dl gröna linser
1 gul lök
2 vitlökssklyftor
1 msk spiskummin (gärna hel)
1 tsk chilliflarn
1 cm färsk ingefära
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong
1/4 citron
1 tsk flytande honung
1,2 dl vatten
Till servering:
1 skiva formfranska
2 klyftor citron
(lite paprika & persilja)
Hacka den gula löken, fräs den med linser, spiskummin och chilli i 1 msk neutral olja, hacka även vitlök & ingefära och låt fräsa med någon minut på slutet. Häll på 1 liter vatten, tillsätt buljongen och honung och låt puttra under lock i 20 minuter, tills linserna är mjuka. Tag från plattan & mixa soppan slät. Späd med 1-2 dl vatten för önskad konsistens. Pressa ca 1 msk citron i soppan och rör om.
Krutonger: Skär formfranskan i lagom bitar och stek i lite olja tills krutongerna blir gyllene.
Servera soppan med krutonger och en klyfta citron. Gärna lite persilja eller kryddgrönt. Citronen pressar man över soppan med krutonger och allt – det är verkligen den som gör susen, får inte missas!

Liten bonusbild från besöket vid pyramiderna. Lägg märke till yllesjalen i horisontellt läge samt kroppsvinkeln. Uj uj, vad det blåste!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar