torsdag 22 juli 2010

Pizza på High Line


Glömde att posta denna pärla, pizza på the High Line, ett gammalt tågspår ovan mark som gjorts om till en park. Solnedgång och utsikt över Manhattan / Hudson River. Magiskt.

onsdag 21 juli 2010

Coloradoglass

På kaleidoscoop i Glenwood Springs, Colorado får man stora kulor med glass, väl späckade med smarrigheter. Jag åt mocha, caramel & roasted almonds. Divine! Bra att ladda upp med extra energi när man ska ut på ridtur i klippiga bergen.

Amtrack diningcar

Vi lämnar NY per tåg, Amtrack heter tågbolaget. Vi äter middag vid dukat bord, Hudsonfloden med floddal är vår fladdrande fondtapet. Den svamp- och ostfyllda canellionin är faktiskt riktigt god!

East sushi


Bästa sushin jag ätit. På menyn: Blandad sashimi. Rullar med pilgrimsmussla, spicy majjo samt rullar med hummertempura i ändarna. Stället heter Kanoyama och ligger i East Willage.

Diner

Burgare med inlagd rödlök och lokalt öl. På "Diner" i Brooklyn nära Manhattan Bridge. (jag råkade ta några tuggor innan jag fotade)

Kan inte låta bli att berätta att Beyonce och Jay C gick in i lilla restaurangen brevid vår! Vi satt på uteserveringen och var helt starstruck.

Eggs

Pannkakor iskaffe & karameliserad grapefrukt på på Eggs i Williamsburg, en restaurang med egen farm som producerar råvaror till dem.

måndag 19 juli 2010

Frukost

Frukost på Gitane, East Willage. Toast med peanutbutter & jam, fruktsallad med yogurt och iskaffe.

Kinesiskt runt hörnet

Klassisk Kinatakeout från runt hörnet där vi bor Myrtle/Washington Ave. Vad? Dumplings, friterad tofu sejuan style, sesamkyckling och glasnudelsallad.

söndag 18 juli 2010

Bergen bagels

Första frukosten. Härligt bagelställe om hörnet från lägenheten vi hyr. Myrtle/Washington Ave

Kocken i NY

Provköket är på semester i USA. Här kommer lite matupplevelser & restaurangtips längs vägen.

söndag 11 juli 2010

Provkökets lata sommarbål

50% rosévin
50% cider
Jordgubbar
Mycket is
Kanske lite mynta också
Läskande i sommarhettan.

måndag 5 juli 2010

Etiopisk marinad och fyllda svampar

Provköket bloggar från semestergrillen!

Etiopisk curry: berebere. Jag brukar rosta kryddblandningen när jag gör berbere för grytor etc, men i det här fallet rostas ju kryddorna i grillen. Inte dumt alls.

Räcker till 3 filéer
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö
1 tsk torkad ingefära
1 tsk chilli
1 tsk kanel
1 tsk bockhornsklöver
1 tsk basilika
Ett par stjärnanis

Mortla och blanda alla kryddor.
Fattas någon är det inte hela världen.

Marinera kycklingen först i citron, salt, olja och viltök. Vänd
sedan i kryddblandningen. Klart för grillen.

Sedan kan man grilla ostfyllda champinioner också!

Lirka loss foten så långt in som möjligt. Fyll med en smakrik ost,
gärna blåmögel. Jag hade dock cheddar här vilket också var gott.
Sätt på en bit av foten som lock. Grilla på undersidan.

Vi åt en enkel hemodlad sallad till.

onsdag 23 juni 2010

Vykort från västkusten


Så enkelt och så gott, jag har aldrig provat att grilla makrill förut! Det här var inte min idé – eller recept för den delen. Men jag var entusiastisk sidekick, åt och fotade.

Färsk markrillfilé
rosmarin
citron
salt
peppar
+
grill
+
eventuellt västkusten

Vi grillade mest med skinnsidan ner vilket gav en ganska mjuk grillsmak. Det var gott.

tisdag 15 juni 2010

Ratatuille med chévre och klyftpotatis XL


När jag gick förbi ett tapas-hak i Hornstull stod en leverans med bak-potatis utanför dörren. Aha, därav den förförande jumbo-sizen på klyftpotatisen man brukar få där. Jag prövar en variant hemma. Gott med rataouillen och chévren till.

3 portioner:
500 gram körsbärstomater (2 små askar)
2 paprikor, jag tog en gul och en orange
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1 grönsaksbuljong
1–2 msk vitvinsvinäger
1 msk stark chillisås (kanske annars lite tomatpuré och färsk chilli)
olivolja
salt socker svartpeppar
färsk koriander eller ngt annat kryddgrönt
+
2 bakpotatisar
olja till fritering
+
Chévre

Klyfta potatis och förkoka några minuter i saltat vatten. Salta ordentligt! Låt den bli inte helt mjuk utan koka kanske 60% av ordinarie koktid. Häll av i durkslag.

Fritera: Häll upp en 1/2 liter olja och hetta upp tills det knäpper. Lägg ner potatisen och fritera tills fin färg uppstår. Lite drygt 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Strössla ev lite salt och paprikapulver över.

Rataouille: hacka gul lök, fräs i några matskedar olivolja (snåla inte), grovhacka paprika och klyv tomaterna. Fräs paprika och hälften av tomaterna tillsammans med oljan och löken. Riv vitlöken, släng ner buljong och vinäger samt chiillisås. Koka en 10-15 minuter, utan lock så såsen börjar bli simmig. Koka med de sista tomaterna några minuter på slutet. Smaka av med salt socker och peppar. Klipp koriander över den färdiga grytan. Snyggare och roligare blir det då!

fredag 11 juni 2010

Gremolatan är som flyttfåglarna..


.. kommer tillbaka på vårkanten och stannar hela sommaren. Provköket lägger ut ett recept varje vår. Det är tradition!

För två:
Skalet av 1 citron
1-2 klyfta vitlök
1/2 citron
Ett stort knippe bladpersilja. När du tänker att det är mycket, ta lite mer!
3 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
salt svartpeppar
+
Pasta av valfri sort

Koka pastan. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av väl.

Finhacka persilja, finhacka även vitlök (utan "grodden" i mitten) och blanda med olja och citron och citronskal och riven parmesan. Rör ihop med pastan.

Servera med ett glas öl till och kanske lite goda hembakade bröd av snurrad karaktär.

Snurror med soltorkad tomat


Hembakat med hög wow-faktor.

Halv sats pizzadeg - recept finns: här
10 soltorkade tomater
Ungefär lika stor volym oliver - urkärnade kalamata eller gröna.
Några matskedar olja från tomaternas marinad

Mixa ihop oliver, olja och tomater. Man kan ju egentligen slänga med som helst - sardeller, kapris, lite färska kryddor!

Platta ut degen som till en pizza. Bred på den mixade smeten. Skär 5x10 cm bitar och snurra. Lägg på en bakplåt och låt jäsa en stund. Grädda i 225 grader tills dom ser fina ut.

onsdag 9 juni 2010

Spagetti och linsfärsås


Töntigt namn - I know. Men det hänger med sedan högstadiet. Jag har alltid älskat den här enkla rätten. Här i lyxig variant med grädde och oliver.

3 portioner:
Observera: alla ingridienser är 1 st!
1 dl röda linser
1 tråg körsbärstomater
1 röd grillad paprika (eller kanske en msk ajvar)
1 dl gröna oliver
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
Om man inte har oliver som ger mycket smak och sälta så kan man ta en grönsaksbuljong.
salt peppar
+
färsk koriander eller annat kryddgrönt
lite cheeeeze

Koka linserna i saltat vatten tills dom är mjuka med en liten hård kärna i mitten. Häll av i ett durkslag.

Fräs först finhackad lök och vitlök, stek sedan med tomaterna, delade i klyftor och paprikan. Häll på linser grädde, vinäger och oliver skurna i skivor. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Servera med spagetti och färska kryddor och riven ost. Det är grejer det!

Frästa rabarber med honung och kardemumma


Enklast möjliga efterrätt. Väldigt gott.

Rabarber skivat ganska tunt.
Honung
lite smör
Kardemumma

Fräs upp skivade rabarber i ngn msk smör och honung. Mortla hela kardemummakärnor och strö över. Fräs ett par minuter, det går snabbt! Servera med vaniljglass och lite ringlad honung.

måndag 7 juni 2010

Glasnudelsallad med soja/honungs-lax


På dagens inspirationsvarv runt ICA fann jag räddisor vilket fick mig att spåna vidare till denna rätt. Gott med en syrlig sallad med den söt-salta laxen till.

2 portioner:
1/2 paket glasnudlar
1 pressad lime
1 msk fisksås
1 klyfta vitlök
1/2 msk sesamolja (annars annan olja + sesamfrö)
en morot
en kruka koriander
några champinioner
några räddisor
en vitlök
nypa socker
några körsbärstomater

laxfileér
soja, 1 msk
flytande honung, 1 tsk
sesamfrö

Glasnudlarna - koka upp vatten och lägg häll över nudlarna i en bunke, låt dra några minuter tills dom är mjuka. Häll av vattnet, marinera med fisksås och sesamolja, blanda ihop med grönsakerna, pressa lime och riv vitlöksklyftan. Smaka av med fisksås och lime samt någon nypa socker.

Marinera lax med soja och honung. Stek mjukt och strössla över lite sesamfrö.

fredag 4 juni 2010

Goda små snacks av falafelkaraktär


En slags mini-falafel. Men goda att äta utan pita. Vi kan kalla det vegetarisk ölkorv.

3 dl kikärtor, okokta men blötlagda i 2 dar (frys in och plocka fram efter behov)
1 dl sesamfrö
1 msk sambal olek
2 klyftor vitlök
1 grönsaks-buljong
1 tsk spiskummin
5 dl rapsolja till frityr

dipsås
1,5 dl naturell yoghurt
1 msk sesampasta
lite flytande honung
lite salt

Mixa allt slätt. Blanda ner sesamfrö efter.
Hetta upp en kastrull med oljan tills den börjar knäppa lite. Klicka försiktigt ner ca 1 tsk per bit i oljan. Tag upp då de ser gyllene och fina ut. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Såsen är bara att röra ihop.

torsdag 3 juni 2010

Soppa på ogräs


Kirskål växer överallt. De är trädgårdskolonistens värsta ovän, den invaderar diken och trädgårdar med rasande fart. Ett rotogräs som är i stort sett omöjligt att ta död på. Nyligen fick jag reda på att det ursprungligen varit en köksväxt. Jag plockade en påse på lotten och gjorde en soppa. Smaken är ganska lik den delikata nässlan. Men plockningen är inte alls lika problematisk.

En rejäl bunt kirskålsblad. fyll en fryspåse och packa ordentligt,
- Plocka de mindre bladen som växer underst.
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
muskot
salt
peppar

Finhacka lök och vitlök, fräs i olja, rensa bladen från stjälkarna, hacka grovt, stek med löken, häll på vatten grädde buljong, koka 15 min, mixa slätt, smaka av med salt och peppar och ev muskot.

Grannens vildvuxna lott.

onsdag 19 maj 2010

Gaspacho med zuccini och koriander


Rosévin, morsan och gaspacho en dag som denna!

1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1 kruka koriander
1 liten zuccini
1/2 dl olivolja
1/2 dl vitvinsvinäger
lite citron
1/2–1 tsk salt
nypa socker
1 chilli (eller halv, beroende på styrka)
+
Krutonger, vitt bröd i bitar

Finhacka lök och zuccini, pressa vitlöken, grovhacka koriander, blanda ihop med tomat, vinäger, vatten, olja, finhackad chilli, salt och socker. Mixa.

Smaka av med salt och socker.

Servera gärna med krutonger, eller färskt vitt bröd skuret i bitar som topping. Vi hade bara finn crisp – vilket var gott men inte så vackert att fota. Och god getost till.

söndag 9 maj 2010

Egyptisk linssoppa


Favorit i repris. Smakad på egyptisk strandrestaurang för flera år sedan. Spiskummin och citron ger mesta smaken. Gott!

3 dl gröna linser
12 dl vatten
1 gul lök
2 klyftor vitlök
saft av 1,5 citron
1,5 msk hel spiskummin
2 buljong, jag brukar ta en veg och en höns
1 msk torkad chilli flakes
+
Färsk koriander
Krutonger

Hacka gul lök, vitlök. Stek lök, linser och spiskummin i 1 msk olja en stund, häll på vatten och buljong, koka under lock tills Linserna är mjuka. Pressa citron och blanda ner chilli. Mixa soppan slät.

Krutonger gör man enkelt genom att steka brödkuber i smör. Servera med mycket färsk koriander strödd över.

torsdag 6 maj 2010

Pizza med kaprissås


Grönt som variatione.

Såsen:
1 dl kapris
1/2 dl olivolja
2 klyftor vitlök
nypa salt / peppar

Degen:
2-3 dl vatten
25 gr jäst
6-9 dl mjöl
2 msk olja
2 tsk salt
Ibland har jag 1 msk oregeno i degen!

En salt sås blir god med lite söta grönsaker på:
paprika
rödlök
zuccini
körsbärstomater
ost

Såsen är bara att mixa.

Degen: Rör ihop jäst & ljummet vatten, tillsätt olja och salt och mjöl, bearbeta degen en bra stund tills den är smidig och inte fastnar. Jag brukar använda degkrokar i elvispen. Plasta in (i en stor bunke) Låt jäsa i kylskåpet några timmar, eller på diskbänken i minst 40 min. Efter det kan man baka ut 3 runda pizzor, eller på två plåtar. Kavla ut ordentligt.

Förgrädda degbotten några minuter innan du lägger på resten. Lycka till!

söndag 2 maj 2010

Tomatås med smör


Matkanon. Min kompis blev inspirerad av en tjej på sitt kontor när hon berättade om föregående dags middag på lunchrasten – han gick hem och lagade – och berättade om det för mig på lunchen följande dag. Egentligen var den enda receptangivelserna: tomatsås med mycket smör. Även jag inspirerades till att göra en variant till middag. Väldigt gott!

2-3 portioner:
50 gram smör
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
en burk hela tomater
2 msk kapris
1 msk torkad oregano
salt socker
+
pasta


Finhacka gul lök och vitlök, smält smöret och bryn löken. Häll på tomaterna, klipp upp de hela tomaterna med en sax. Tillsätt oregano, kapris, knappt 1 tsk salt och ett par nypor socker. Låt puttra 15 minuter. Såsen skall bli ganska tjock. Smaka av med salt och socker.

Rör ihop med spagetti. Lite riven ost på topp.