lördagen den 28:e mars 2009

Wokade grönsaker med halloumi


Man kan ju slänga ner lite vad man vill i pannan men pröva wok-såsen som ger god smak!

2 port:
1/2 broccoli, i delar
1 morot, skuren i sneda långa skivor
1 gul lök, grovt klyftad
näve champinioner, i ganska tjocka skivor
1 paprika, i stora bitar
(eller vad som finns att tillgå i kylen)
+
woksås:
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk sesamolja
lite riven ingefära
1 klyfta vitlök, hackad
+
Halloumi
sesamfrö

Värm en wok/stekpanna på högsta värmen. Ta rikligt med olja. Låt pannan bli ritkigt het när du häller på grönsakerna. Stek en stund tills grönsakerna börjar få en anings färg, häll på såsen och låt steka tills vätskan nästan är borta.

Servera med stekt halloumi. Gott - även om den här konstiga sorten liksom bara smälte och kladdade i pannan – men jag stekte på tappert och tillslut så blev det stekyta om än i form av oformliga klumpar.

Ceasardressing till Hanna


Jag har ju lagat Caesardressing ngn gång förut i provköket men jag har utvecklat receptet! Det här är ett beställningjobb och skall tas med på 30-årskalas ikväll. Någon tjusigt salladsupplägg finns därför inte att fota. Mitt nyinköpta saltkar från Tallin får gulla till det hela. Dressingen är trots sin trista look mycket god.

(Satsen är förresten betydligt större än det som syns på bilden - resten finns i plastburk redo att transporteras till Gubbängen)

10 pers ca:

2 dl olivolja
2 dl parmesan
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
1 msk citronsaft
1 msk kapris
1 msk kapris-spad
2 msk dijonsenap
1 burk sardeller
1 vitlöksklyfta riven
2 äggulor
1–2 msk vatten
+
svartpeppar

Mixa slätt.

Smaka av.

Salladen kan gärna ha:
Romansallad
parmesan
krutonger
och varför inte
tomat
lök

Vi får se om det går hem hos gästerna ikväll!

tisdagen den 24:e mars 2009

Zuccini- & broccolisoppa med getost


Broccolisoppa igen! Mild smak med en touch av chévre.

3 port:

2/3 broccolistånd
1 dm zuccini
1 gul lök
1 klyfta vitlök
7 dl vatten
1 hönsbuljong
1 vegobuljong
1/2 dl creme fraische
1 stor skiva chevré
(1 näve röda linser för mer mättande soppa)
+ vitt vin , eller vinäger

Fräs finhackad lök & vitlök i olja i en stor kastrull. (+ linser ev ) Dela upp broccoli i små buketter och skär zuccinin i bitar. Stek med löken en stund, häll sedan på vatten och buljong. Koka upp och sätt sedan lock på och koka på låg värme i 8-10 min. Känn så att grönsakerna är mjuka. Smaksätt med 1/2 dl vin, eller en tsk vitvinsvinäger för att få syra.Tag från plattan. Blanda ner ost i bitar och Creme-F. Mixa soppan slät. Smaka av med salt peppar och ev lite citron.

Servera gärna med den goda ruccola-hommusen.

Ruccola-hoummus



4 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
saft av knappt 1/2 citron
1/2 tsk salt (smaka er fram!)
1 tsk spiskummin hel
2 msk skalat sesamfrö
1 näve ruccola
1/2 klyta vitlök, finriven
(1 msk creme fraiche)

Mixa alla ingridenser till en slät smet. Dryga ut lite med olivolja eller creme fraiche om hommusen blir för fast i konsistensen.

Äts med fördel på ngn form av bröd.

torsdagen den 19:e mars 2009

Kikärtsbiffar & grönsaksbulgur


Totalt flams som vanligt idag när jag och Malin lade in korrektur. Vi hann avverka Dizzee Rascal, diverse dialekter och några ansiktsdekorationer med gem bl.a. Arbetspasset var planerat till förmiddagen men drog av någon outgrundlig anledning ut långt in på eftermiddagen. Jag hade som tur var 2 matlådor med mig så vi slapp jobba hungriga. Malin köpte med creme-fraiche smaksatt med saffran. Den var inte alls tokig till!

Middag 2 port + Matlåda två port

Biffar:
6 dl kokta kikärtor
2 ägg
1 msk veg buljong
1 tsk paprika
1 tsk oregano
1 msk citron
svartpeppar
salt
1 liten morot
1 klyfta vitlök

+

3 dl bulgur
1 buljongtärning
grönsaker tex:
1/3 zuccini
1 morot
några soltorkad tomat
1 avocado
lite hackad lök
1/2 citron

+
cremefraiche med tomat och saffran (eller annan kall sås)

Mixa alla ingridienser i biffarna utom moroten. Skala och finriv den och blanda ner i smeten. Forma biffar och stek i en stor panna med ganska mycket olja på medelvärme i kanske 8 minuter på varje sida. Sätt ett lock på. Vänd försiktigt.

Koka bulgur med buljong. hacka grönsakerna och fräs med lite salt och olja. Blanda ihop med grönsakerna med bulgur och pressa citron över.

tisdagen den 17:e mars 2009

Tonfisksallad extra allt!


Går bra att stoppa röran i en macka också.

Tonfiskröra 2 port:
1 burk tonfisk (ej finfördelad please)
1 näve valfria bönor
1 msk kapris
2 msk kalamataoliver urkärnade
1 kokt ägg hackat
1/2 citron
2 msk olivolja
salt & peppar
+
blandad sallad
avocado morot ruccola tomat paprika lite lök kanske
________

Servera med vinegrette till. Gott bröd vid sidan.

söndagen den 15:e mars 2009

Blandad rot-borstj med rosmarin & chevré - och - syrade rotfrukter


3 st 1/2 kg påse med vardera rödbetor / morötter / palsternackor. Man hinner göra hela syrningsproceduren medan soppan kokar.

-----------

Soppa

1/3 av rotfrukterna
1 gul lök
1 klyfta itlök
2 hönsbuljongtärning
1 tsk rosmarin
1 msk citronsaft
svartpeppar
7 dl vatten
+
getost
rostade pumpafrön

______________

Skala och riv rotsakerna. Finhacka en gul lök &, fräs i olja i stor kastrull, skjut ner rotfrukterna samt en hackad vitlök. Fräs på en stund. Häll på rosmarin, buljong, 7 dl vatten (ca). Koka upp och sätt sedan på låg värme under lock, i 15 minuter. Tillsätt citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite getost och rostade pumpakärnor.
___________

Resten av rotfrukterna går ner i en burk:

Syrade rotfrukter

2/3 av rotsakerna
1 msk salt
1 gul lök finstrimlad
+
saltlösning

En en litersburk (gärna med gummiring)
___

Nr 1 för att det här skall lyckas är renlighet. Koka upp en kastrull med vatten och diska noga och hett skärbräda, burk+gummiring, rivjärn diskbänk etc.


Koka upp 1/2 l vatten och rör ut 1/2 msk salt i. Låt svalna. Varva de grovrivna rotfrukterna & lök med 1 msk salt i en stor bunke. Pressa lite med en stekspade eller dylikt. låt stå och vätska sig en stund. (Kanske medan du gör & åter upp soppan) Stoppa sedan över i glasburken (den mycket rena glasburken eller hur), tag ett litet glas eller en ljuslyklta eller dyl. Pressa ner i burken så att vätskan stiger över. Fyll på med lite av det svalnade salta vattnet så att vätskan är ett par cm över grönsakerna. Pressa ner locket och spänn fast!

Låt stå i mörkt rumstemperatur i 12 dagar. Ställ i en större bunke då det kan vätska sig och "koka över". Ställ sedan i kylskåpet i set veckor. (kan behövas fyllas på lite saltlösning då vätskan krymper i kallt skick) Ett tips är att märka burken med datum.

Det är väl värt att vänta på detta mycket gott!

fredagen den 13:e mars 2009

Morotsomelett med fårost och kapris


Väldigt bra och god middag i förhållande till de ynka minuter man lägger ner. En klassiker i mitt kök!

Per pers:

2 ägg
1,5 msk filmjölk eller mjölk
nypa salt & peppar
+
1 morot
1/2 gul lök
ev nypa spiskummin
1 msk kapris
1 tsk citronsaft
en bit fårost (eller vanlig ost)

Riv morot. Finhacka lök. Fräs med olja i stekpanna i några minuter. Salta & peppra lätt, (man kan också smula lite buljong över) krydda med spiskummin, pressa citron över och stek med kaprisen tills blandnngen är ganska mjuk. Lägg åt sidan. Vispa ihop omelettsmet, häll ut i stekpannan och låt stelna nästan klart. Häll på morotsblandningen på en halvan och smula ost över. Vänd dubbel och stek lite till. Servera med gott bröd och sallad. Smaklig måltid!

tisdagen den 10:e mars 2009

Thai-fisk-gryta


Mättande med många smaker. Inspirerad av en lunch jag äter ibland på Nana-thai på långholmsgatan.

3-4 pers:

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 paprika
2 stjälkar citrongräs
1 buljong
2 krm salt
300 gr vit fisk
1/2 zuccini
2 dl kikärtor
+
1 burk kokosmjölk
röd curry
1 röd chilli, finhackad
1 bit ingefära, finhackad
1/2 lime (eller lite mer)
1 tsk socker

Krossa stjälken på citrongräset, klyfta lök och hacka vitlök, skiva zuccini grovt. Fräs allt i olja. Häll på kokosmjölken, ingefära, curry och buljong, salt och socker, låt puttra under lock i 5-10 min. Lägg sedan ner fisk i bitar och grovt hackad paprika - koka kort tills fisken är klar. Pressa lime och smaka av med salt och peppar, tag ev lite mer lime. Servera med ris eller bulgur.

fredagen den 6:e mars 2009

Broccolisoppa med pepparrot


Broccoli 2 för 10 kr. Den första går åt lätt men den andra har en tendens att bara ligga och mjukna i glömska. En just sådan tog jag i ett svep, det blev god och enkel soppa. Pepparroten sätter trevlig karaktär.

2 port:

1 stånd broccoli
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 dl vitt vin
5 dl vatten
1 msk färsk riven pepparrot (eller ta lite i taget och smaka dig fram)
1,5 dl turkisk yoghurt
1 buljongtärning
salt peppar

Fräs lök och vitlök i en kastrull. Dela broccoli i mindre buketter. Koka upp allt med vatten och buljong tills broccolin är mjuk men ej överkokt. Häll på vinet och pepparroten låt skjuda någon minut. Tag från plattan, plocka ut knappt hälften av broccolin - mixa resten slätt. Rör ihop med yoghurt och smaka av med salt & peppar.

söndagen den 1:e mars 2009

Tratt-risotto


Min första Risotto kom till världen idag kl 18.34! En krämig välmående liten krabat med en rufsig kalufs av parmesan. Välkommen önskar stolt storebror Nils + Anna + kocken själv.

3 pers + matlåda

1 msk olivolja
2 dl torkade trattisar
1 gul lök
2 klytor vitlök
3 dl vitt vin
8 dl grönsaks buljong, gärna eko
4 dl arborio-ris
1,5 dl parmesan

salt+peppar

Lägg trattisarna i blöt en stund, och häll av spadet i en burk. Använd en tjockbottnad gryta. Fräs lök och vitlök i olja tills dom börjar mjukna, häll på ris och trattisar. Stek på en stund och höj värmen, häll på vinet och låt riset suga upp, späd under tiden ut svamp-spadet med vatten så det blir 8 dl, koka upp och rör ner buljong. Häll på 2 dl av buljongen åt gången i riset - tills vätskan är helt absorberad - häll sedan på ytterligare 2 dl, rör runt så det inte bränns. Smaka av mot slutet och känn så att riset är mjukt. När riset känns mjukt tag av plattan. Rör ner parmesan.

Servera med lite mer parmesan och sallad och om man vill en skiva citron att pressa över. Salt och peppar också.