söndag 1 mars 2009

Tratt-risotto


Min första Risotto kom till världen idag kl 18.34! En krämig välmående liten krabat med en rufsig kalufs av parmesan. Välkommen önskar stolt storebror Nils + Anna + kocken själv.

3 pers + matlåda

1 msk olivolja
2 dl torkade trattisar
1 gul lök
2 klytor vitlök
3 dl vitt vin
8 dl grönsaks buljong, gärna eko
4 dl arborio-ris
1,5 dl parmesan

salt+peppar

Lägg trattisarna i blöt en stund, och häll av spadet i en burk. Använd en tjockbottnad gryta. Fräs lök och vitlök i olja tills dom börjar mjukna, häll på ris och trattisar. Stek på en stund och höj värmen, häll på vinet och låt riset suga upp, späd under tiden ut svamp-spadet med vatten så det blir 8 dl, koka upp och rör ner buljong. Häll på 2 dl av buljongen åt gången i riset - tills vätskan är helt absorberad - häll sedan på ytterligare 2 dl, rör runt så det inte bränns. Smaka av mot slutet och känn så att riset är mjukt. När riset känns mjukt tag av plattan. Rör ner parmesan.

Servera med lite mer parmesan och sallad och om man vill en skiva citron att pressa över. Salt och peppar också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså fröken, du lagar mat i preciis min smak! Trattisrisotto, okonomiyaki. Mums! Fortsätt inspirera!

Anonym sa...

Det är sååå lätt att fastna i risottoträsket och sååå gott!
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

Skulle kocken möjligtvis kunna lägga ut ett recept på en äkta "HälltaHällta"? Detta skulle verkligen uppskattas.. Mvh Frank A

Kocken sa...

Såklart skall jag göra hälta hälta!

Vänta du bara.